Nagyvilág
US President Donald Trump listens to a speaker during a working dinner with European business leaders during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, eastern Switzerland, on January 25, 2018. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Kétmillió illegális bevándorlónak adna állampolgárságot Trump

24.hu
24.hu

2018. 01. 26. 06:27

Ám nem azonnal, hanem egy 10-12 évig tartó folyamat után.
Korábban a témában:

Donald Trump amerikai elnök akár csaknem kétmillió illegális bevándorló fiatalnak is megadná az amerikai állampolgárságot – derül ki abból az egyoldalas emlékeztetőből, amelyet csütörtökön este a Fehér Ház küldött át a kongresszusba a törvényhozóknak. Az emlékeztető nagy vonalakban felvázolja azt a tervezetet, amelyet a Fehér Ház várhatóan hétfőn előterjeszt a bevándorlási törvény vitájához.

A tervezet szerint az elnök megadná az amerikai állampolgárságot a gyermekkorukban illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt fiataloknak, akiket az amerikai politikai és köznyelv álmodozóknak nevez, és akiket eddig az előző elnök, Barack Obama rendeleti úton életre hívott, úgynevezett DACA programja védett a kitoloncolástól. A DACA a „késleltetett intézkedés a gyermekkorban érkezettekért” rövidítése.

A DACA programban érintett álmodozók lélekszámát mintegy 700-800 ezerre becsülik, ám a Fehér Ház tervezetében az szerepel, hogy nemcsak ők, hanem a programban nem szereplő, de más, a DACA programra alkalmas illegális bevándorló fiatalok is megkaphatják az állampolgárságot.

A Fehér Ház becslései szerint így akár 1 millió 800 ezer fiatal is amerikai állampolgár lehet ám nem azonnal, hanem 10-12 évig tartó folyamat után.A vitára bocsátani remélt tervezet másik két fontos eleme: a legális bevándorlás szigorítása, az úgynevezett láncbevándorlás megakadályozásával és a vízumlottó rendszerének megszüntetésével, valamint a határbiztonság erősítése.A tervezet hangsúlyozza, hogy a láncbevándorlás elkerülése végett csakis házastársak és kiskorú gyermekek követhetnék a jogszerűen bevándorlókat, a megszüntetendő vízumlottóról pedig megállapítja, hogy „csalások és visszaélések jellemezték, és nem szolgálta az Egyesült Államok érdekeit”.

A Fehér Ház azt szeretné, ha a törvényhozók 25 milliárd dollárt szavaznának meg a határbiztonság erősítésére. Az emlékeztető szerint ez nem óceántól óceánig terjedő fal építését jelenti, hanem az infrastruktúra, a technológia, a személyzet és a források biztosítását.

Donald Trump, amikor tavaly szeptemberben bejelentette, hogy 2018-ban megszünteti a DACA programot, március 5-ig adott időt a kongresszusnak az átfogó bevándorlási törvény kidolgozására. Az elnök egyébként szerdán este, mielőtt Davosba indult, rögtönzött sajtóbeszélgetésén már megpendítette, hogy nyitott az állampolgárság megadására a DACA-fiataloknak.

NEW YORK, NY - APRIL 19:  Republican Presidential candidate Donald Trump returns to his midtown office after voting on primary day in New York on April 19, 2016 in New York City. Trump is looking to win in New York after a string of losses to Senator Ted Cruz.   (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Trump kegyetlen döntése csak simán töketlen
Egyik legfőbb választási ígérete volt a gyerekként érkezett migránsok deportálása az Egyesült Államokból, de csak akkor lépte meg, amikor már a karját csavargatták. Mindenkit felbőszített.

(MTI, kiemelt kép:  AFP/Nicholas Kamm)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.