Nagyvilág

Negyvenezer embert kellett kimenekíteni a Fülöp-szigeteki vulkán miatt

Továbbra is vörös lávát és fekete hamut lövellt ki kedden a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről.

A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot.

Hétfőn volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok a hangos morajlásokból, az egyre hevesebben feltörő forró gázokból és a hegy oldalán nagy sebességgel leömlő lávafolyamból következtetve arra figyelmeztettek, hogy újabb heves vulkánkitörés lehet órákon vagy napokon belül. A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül.

MTI/AP/Bullit Marquez

A hatóságok rendőrségi őrjáratokat rendeltek el, hogy megakadályozzák az eddig evakuált lakosok visszaszivárgását otthonukba. Egy további lépésként megszüntetnék a veszélyeztetett, a hatóságok által tiltott övezetnek minősített területen a víz- és áramellátást.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik