Nagyvilág
BRUGES, BELGIUM - NOVEMBER 25: Former Catalan President Carles Puigdemont holds a press conference in Bruges to announce that he will become a canditate for Catalan regional elections and unveil his electoral list for the December 21 election, in Belgium on November 25, 2017.


 Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Puigdemont hivatalosan is jelölt a katalán elnökségre

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 01. 22. 13:04

Carles Puigdemont leváltott katalán vezetőt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn Barcelonában tartott sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta: a múlt héten egyeztetett a helyi törvényhozás pártjaival, amelynek eredménye szerint Puigdemont rendelkezik a legnagyobb támogatással, jelöltsége teljes legitimitással bír.

A házelnök bejelentette azt is, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel Katalónia jelenlegi „rendellenes” helyzetének megvitatásáról, ahol a parlament „nyolc képviselője látja megsértve politikai képviselethez való jogát és az állampolgárokét, akiket képvisel”. Mint mondta, találkozni kíván azzal a három katalán képviselővel, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak, valamint a leváltott elnökkel és négy politikus társával, akik pedig Brüsszelben.

Barcelona, 2018. január 22.
Roger Torrent, a katalán parlament elnöke sajtótájékoztatót tart Barcelonában 2018. január 22-én, ahol Carles Puigdemont leváltott katalán vezetõt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Roger Torrent
MTI/AP/Manu Fernandez

A katalán parlament elnöke arról nem beszélt, hogy mikor szavaznak a képviselők a jelöltről, a jogszabályi előírások szerint az elnökválasztási folyamatot január 31-ig meg kell kezdeni. Egyelőre az sem tisztázott, hogy a távollévő elnökjelölt miként venne részt a róla szóló választásban. Internetes Skype-kapcsolat révén, vagy egy másik képviselő olvasná fel helyette programbeszédét, esetleg a szöveget írásban nyújtanák-e be a törvényhozásnak – korábban ezek a lehetőségek merültek fel.  A katalán parlament jogászainak múlt heti állásfoglalása szerint a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen a vita és a szavazás során. Így vélekedik erről a spanyol kormány is, amely bírósághoz fordul, hogy ha mégis elnökké választják a külföldön tartózkodó katalán politikust, aki ellen továbbra is érvényben van az elfogatóparancs Spanyolországban.

Carles Puigdemont újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi pártok támogatják, amelyeknek azonban nincs többségük a parlamentben. Újraválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről. Megválasztását kérdésessé teszi az is, hogy vajon a házelnökség engedélyezi-e a Brüsszelben lévő képviselő szavazatainak átruházását, amelyek nélkül szintén nincs meg a szükséges többség. A spanyol kormány korábban azt is közölte: ha jóváhagyják, ezt a döntést is megfellebbezi a bíróságon.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Dursun Aydemir/Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.