Nagyvilág

A jövő év vége előtt Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség

Kivezették a Mike Pence beszéde miatt tiltakozó arab képviselőket a Kneszet üléséről, mire az amerikai alelnök a demokráciát méltatta.

Kivezették a tiltakozó arab képviselőket a kneszet plénumáról az amerikai alelnök hétfői beszédének kezdetén, amelyben Mike Pence bejelentette, hogy már a jövő év vége előtt Jeruzsálembe költöztetik Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget.

Mike Pence beszédében többször is megerősítette Donald Trump amerikai elnök december elején tett kijelentését Jeruzsálem státuszáról. Szavai szerint Amerikai hetven év késéssel, de elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és meghatározta a nagykövetség odaköltöztetésének határidejét is, legkésőbb a jövő év végében. Bejelentését az izraeli képviselők felállva, tapssal ünnepelték.

A beszéd elején az arab képviselők előzetes ígéretükhöz híven táblák felemelésével és közbekiabálással tiltakoztak, mire a kneszet rendészei kivezették őket az ülésteremből. Azt a feliratot emelték magasba, hogy „Jeruzsálem Palesztina fővárosa”. Pence az incidens után méltatta az ország demokratikus berendezkedését – utalva a tiltakozás lehetőségére.

A minden izraeli tévécsatorna által egyenes adásban közvetített beszéd első, szimbolikus részében a mélyen hívő evangélikus amerikai alelnök érzelmes szavakkal méltatta Izrael csodáját, a zsidó nép visszatérését szülőföldjére. Kifejezései komoly mértékben hasonlítottak az előtte felszólaló Benjámin Netanjahu miniszterelnök mondataira.

Szónoklatának másik, konkrétabb politikai lépéseket is közlő része, ahol a két népnek két államot ígérő rendezést vázolta fel, s dialógusra szólította fel a feleket, az előtte szintén felszólaló ellenzéki vezérszónok, Jichák Hercog szavait visszhangozták. Előzőleg a kneszet összes teremben lévő képviselője, ez utóbbi résznél azonban csak az ellenzéki képviselők köszöntötték tapssal Pence mondatait.

Mike Pence beszédében katasztrofálisnak nevezte az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást, s kijelentette, hogy az amerikai vezetés nem kívánja tovább tolerálni azt, s helyette hatékony és tartós korlátozásokat akar bevezetni. Közölte, hogy ha nem módosítják az alkut, akkor Amerika ki fog vonulni belőle.

Az amerikai elnök közel-keleti körútján vasárnap este érkezett Izraelbe, ahol hétfő délelőtt Netanjahuval tárgyalt. Az izraeli miniszterelnök korábban, a látogatás külügyminisztériumi előkészítésén hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem a „békéről és a biztonságról” akar megbeszélést folytatni az Egyiptomból Izraelbe érkező amerikai alelnökkel, s kijelentette, hogy szerinte semmi sem helyettesítheti az amerikai vezetést a palesztinokkal megkötendő békéhez vezető politikai folyamatokban.

Donald Trump amerikai elnök december eleji, Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő, s az amerikai nagykövetség a városba költöztetését ígérő, és a palesztinok körében haragot kiváltó bejelentése óta először utazott a Közel-Keletre vezető amerikai politikus.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Pence megérkezése előtt tüntetően elhagyta Rámalláhot, és Európába utazott, miután bejelentette, hogy nem tárgyalnak az amerikai alelnökkel, és a továbbiakban nem fogadják el Washingtont a békefolyamat közvetítőjének.

Abbász a palesztin állam elismerését sürgeti

A palesztin állam mihamarabbi elismerésére szólította fel az Európai Uniót és tagállamait Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn Brüsszelben.

Abbász sajtótájékoztatóján leszögezte: véleménye szerint nincsen semmilyen ellentmondás az államiság elismerése és a palesztin-izraeli béketárgyalások felújítása között, előbbi pedig komoly bátorítást jelentene a palesztinok számára.

Elmondta, szeretnék folytatni a helyzet rendezésére irányuló egyeztetéseket, mivel úgy látják, ez lehet az egyetlen út a béke megteremtése felé. Továbbá közölte, továbbra is eleget fognak tenni a nemzetközi kötelezettségeiknek, de – mint kiemelte – Izraelnek is ezt kell tennie.

Abbász kijelentette, az EU Palesztina legfontosabb nemzetközi partnere, amely nagyban hozzájárul az államépítéshez, az uniónak ugyanakkor az anyagi és gazdasági támogatás mellett határozottabb politikai szerepet kellene vállalnia annak érdekében, hogy sikerüljön igazságos megoldást találni.

A palesztin elnök kétoldalú megbeszélést folytat Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, majd részt vesz az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülésén.

A közös sajtóértekezleten Federica Mogherini hangsúlyozta, továbbra is kulcsfontosságú az EU számára a közel-keleti békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus rendezése, amelyhez egyedül a kétállami elvekre épülő megoldás vezethet el.

Az EU álláspontja változatlan, eszerint kizárólag a kétállami megoldás, Jeruzsálem megosztott fővárosi státusa vezethet el a konfliktus rendezéséhez – húzta alá, hozzátéve, az Európai Unió ellenzi és illegálisnak tartja a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepépítéseket.

„A cél eléréséhez megfontoltan, következetesen és felelősségteljesen kellene beszélnünk és cselekednünk” – fogalmazott a főképviselő, üzenve a Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerésével óriási nemzetközi felháborodást kiváltó amerikai kormányzatnak.

Korábban Mogherini, illetve az EU több tagállama is elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amelynek értelmében az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezik Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve utóbbit Izrael fővárosaként.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti, amit a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok pedig jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.