Nagyvilág

A Twitter értesíti azokat, akikhez orosz propagandaanyagok jutottak el

A Twitter közösségi média tulajdonosai értesítik azon amerikai felhasználóikat, akikhez gyaníthatóan orosz propagandaanyagok jutottak el – jelentette be a kaliforniai cég péntek este.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat teljesen átvizsgálja felhasználói fiókjait, hogy meggyőződjön, történt-e orosz beavatkozás, befolyásolási kísérlet a 2016-os amerikai elnökválasztás folyamatába, és ennek nyomán értesíti majd egyes felhasználóit.

A vállalat 677 775 felhasználónak küld értesítést, mindenkinek, aki követte, vagy egyszerűen csak párszor lájkolta  az Internet Research Agencyhez (IRA) kapcsolódó fiókok bejegyzéseit. Azok is értesítést kapnak, akik újratweeteltek az IRA-hoz kapcsolódó tartalmakat.

Amerikai törvényhozók és számítógépes szakemberek szerint ugyanis az IRA orosz szervezet, amely alkalmazottak százait foglalkoztatja, hogy álfiókokból oroszbarát tartalmakat juttassanak el Twitter-felhasználókhoz. A Twitter már fel is függesztette ezeket a fiókokat.

A Twitter vezetői e lépésüket szerdán jelezték amerikai törvényhozóknak. Szeptemberben már felfüggesztettek 200 fiókot, októberben pedig letiltották két orosz médium, az RT és a Szputnyik hirdetéseit is.      Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa pénteken este közzétett Twitter-bejegyzésében elismerését fejezte ki a Twitternek a lépéseihez és egyúttal sürgette a többi nagy informatikai vállalatot is, hogy ellenőrizzék, vajon saját platformjaikon voltak-e orosz befolyásolási kísérletek.

Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő pénteken este közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy “tavaly novemberben a Twitter, a Google és a Facebook vezetői nyílt bizottsági meghallgatáson vettek részt, s akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az oroszok milyen mértékben kihasználták a társadalmunk és közösségi médiánk nyitottságával járó sebezhetőséget”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik