Nagyvilág

Tégla épülhetett be a CIA-ba, elfogták a kézírással szivárogtató férfit

Jerry Chun Shing Lee Hongkongban éldegélt, és amikor hazaköltözött volna az USA-ba, lebukott egy razzián.

Nemzetvédelmi információ jogtalan visszatartásának vádjával az amerikai hatóságok letartóztatták az 53 éves Jerry Chun Shing Leet (született Zsen Cseng Lit) – közölte honlapján az amerikai Igazságügyi Minisztérium. A történet legérdekesebb szála, hogy a vádlott a CIA tisztviselője volt egykor.

Leet azután tartóztatták le, hogy megérkezett a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérre. Leeről tudni kell, hogy amerikai állampolgár, a kínai speciális övezetben, Hongkongban lakik, 1994 óta dolgozott a hírszerzésnek. Titkos anyagokhoz is volt hozzáférése, titoktartási nyilatkozatot is aláírattak vele.

A bírósági dokumentumok így írják le az esetét: Lee 2012 augusztusában családostul utazott Hongkongból Virginia állam északi részére, hogy ott letelepedjen. Eközben kétszer is megálltak és megszálltak hotelekben, egyszer Hawaii-on, egyszer Virginiában. Mindkétszer razziáztak a szobájában az FBI nyomozói, átkutatták a cókmókját, és olyan dolgokat találtak nála, amik nemzetbiztonságilag kockázatosak.

Találtak például két könyvecskét, amikbe kézírással titkosított információk voltak írva, ráadásul nem is akármilyenek: fedésben dolgozó CIA-ügynökök nevei és telefonszámai, megbeszélések jegyzetei, helyszínei és a fedett létesítmények helyei. Lee most jelent meg először egy New York-i bíróság előtt. Ha bűnösnek találják, akár tíz év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik