Nagyvilág

Példátlan dolgot tett II. Erzsébet

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 15. 07:10

Most először árulta el, milyen emlékeket őriz arról, amikor 65 éve megkoronázták.

Immár hat és fél évtizede lesz Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok és területek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. II. Erzsébet királynő most először osztotta meg személyesen alattvalóival, milyen emlékeket őriz a világraszóló koronázási ceremóniáról.

A BBC  The Coronation – A koronázás – címmel vasárnap este műsorra tűzött egyórás műsora példátlan a monarchia történetében, a brit uralkodók az íratlan, de törvényerejű protokoll szerint soha nem nyilatkoznak közvetlenül a médiának.

A 92. évében járó királynő a koronázás óta (1953. június 2.) most találkozott először ismét Szent Eduárd koronájával, amely II. Károly koronázására (1661) készült, és amelyet csak egyszer, a koronázás napján helyeznek minden uralkodó fejére. Utána elrejtik a londoni Tower kincstárában.

A 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített 2,3 kilós koronát az uralkodó a BBC-műsorban 65 év után vette kezébe, megmérte, hogy – szavai szerint – „még mindig olyan nehéz-e”, és nevetve állapította meg, hogy „bizony, még mindig … megvan egy tonna is”.

A királynő a műsor készítőitől tudta meg, hogy a koronaékszereket a II. világháborúban hol rejtegették. Az archívumokból előásott korabeli titkos feljegyzésekből kiderül: a kincseket az ősi királyi kastély, Windsor egyik 18 méter mély középkori pincéjében rejtették el, nehogy egy náci invázió esetén Hitler kezére jussanak. Erről csak csak néhány ember tudott, és a királynő, aki a háborús éveket kamasz hercegnőként Windsorban töltötte, nem volt köztük.

Az uralkodó most először hallotta ezt és azt is, hogy édesapja, VI. György király a rejtekhely ismerői között volt. VI. György 1952 februárjában hunyt el, 26 éves elsőszülött leányára hagyva a trónt és az omladozó birodalmat, de a királynővé előlépett II. Erzsébetet csak 16 hónapi rendkívül alapos előkészület után, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében.

LONDON, UNITED KINGDOM - MAY 18: Britain's Queen Elizabeth II travels from the Houses of Parliament to Buckingham Palace after the Queen addressed the State Opening of Parliament in London, England on May 18, 2016. The State Opening of Parliament marks the formal start of the parliamentary year and the Queen's Speech sets out the governments agenda for the coming session. Tolga Akmen / Anadolu Agency
Hatvanöt éve uralkodik II. Erzsébet, elképesztő rekorder
Uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra.

Ez volt az első koronázás, amit tévén nézhettek az alattvalók. A ceremóniát  húszmilliónyian figyelték egyenes adásban. Ennyi készülék nem volt Nagy-Britanniában, de az esemény összeterelte az embereket, milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van tévéjük.

A templomi ceremónia után nyolc kilométeres londoni körút következett, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját. A BBC-műsorban az uralkodó felfedi: a túra borzalmasan kényelmetlen volt, mivel az alkalomra használt csaknem négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne. Az olyan ormótlan volt, hogy a lovak is csak lépésben tudtak haladni vele.

Előkerült a műsorban a másik korona is, a gyémántokkal ékesített Imperial State Crown, amit az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel. Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában mindenkori kormánya törvényalkotási programját. A királynő elárulta: ez komoly óvatosságot igényel, a beszédet úgy kell felolvasnia, hogy a papírt emeli a szeméhez, ha a fejét hajtaná le,

kitörne az ember nyaka, és (a korona) leesne.

Az uralkodó nevetve tette hozzá, hogy a korona igencsak esetlen darab, egyáltalán nem kényelmes.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg, hogy több mint hat évtizedig viselhesse a koronát.

PORTSMOUTH, ENGLAND - DECEMBER 07:  Queen Elizabeth II attends the Commissioning Ceremony of HMS Queen Elizabeth at HM Naval Base on December 7, 2017 in Portsmouth, England.  (Photo by Chris Jackson- WPA Pool/Getty Images)

Kiemelt fotó: Twitter/BritishMonarchy

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.