Nagyvilág

Republikánus politikusok szerint Trump nem használta a “szarfészek országok” kifejezést

Vasárnap két szenátor is azt nyilatkozta, hogy nem igaz, hogy az elnök szarfészeknek nevezte volna Haitit, Salvadort és afrikai országokat.

David Perdue georgiai republikánus szenátor az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt mondta: Trump elnök a kongresszusi politikusokkal tartott megbeszélésen nem használta a „szarfészek országok” minősítést Haitira, Salvadorra és afrikai országokra utalva. Perdue szerint az erről szóló kommentár – amelyet a Washington Post írt meg Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva – „durva ferdítés”. A szenátor, aki jelen volt a Fehér Házban tartott tanácskozáson, hozzátette: „még hányszor kell elmondanom, hogy ez durva ferdítés?”.

A CBS televízióban hasonlóképpen nyilatkozott Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora. Ő is Durbin szenátort okolta, azt állítva, hogy Durbin „elferdítette” az elnök szavait. „Én ugyan nem hallottam (azt a mondatot), amit Durbin szenátor többször is elismételt, de a szenátor már többször is elferdítette azt, ami a Fehér Házban tartott találkozókon történik, tehát talán most nem is kellene meglepődnünk” – fogalmazott Cotton. Az újságíró azon kérdésére, hogy ő csak nem hallotta Donald Trump szavait, vagy e szavak valóban el sem hangzottak, Cotton azzal válaszolt: „Nem hallottam őket”. Majd hozzátette: „Nem ültem távolabb Donald Trumptól, mint Dick Durbin, de tudom, hogy amit Durbin az elnök többször megismételt nyilatkozatairól állított, az nem felel meg a valóságnak”.

Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője – aki szintén jelen volt a Fehér Házban tartott tanácskozáson – a Fox televíziónak így nyilatkozott: „Nem emlékszem pontosan a mondatra”. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az elnök várhatóan továbbra is „erős nyelvezetet” használ majd a bevándorlási reformról és a határok biztonságáról folyó vitában, mert „szenvedélyes a témát illetően”.

Mint arról mi is beszámoltunk, Donald Trump csütörtökön demokrata párti és republikánus törvényhozókkal egyeztetett a Fehér Házban a bevándorlási reformról és az amerikai-mexikói határon lévő fal ügyéről. A Washington Post – a demokrata párti Richard Durbin szenátorra hivatkozva – rögtön a tanácskozás után arról tudósított internetes oldalán, hogy a tanácskozáson az elnök az afrikai országokból, Salvadorból és Haitiból érkező bevándorlókra utalva azt mondta: „Miért a szarfészek országokból jön ide a sok bevándorló”, majd azt szorgalmazta, hogy inkább Norvégiából kellene bevándorlókat fogadni. Az elnök pénteken adott ki nyilatkozatot, amelyben cáfolta, hogy a vitatott kifejezések elhangzottak volna. Vasárnapig viszont egyetlen republikánus politikus sem vette védelmébe Trumpot, illetve nem cáfolta meg, hogy a vitatott kifejezések tényleg elhangzottak-e.

(MTI)

Fotó: AFP PHOTO / SAUL LOEB

Ajánlott videó

Olvasói sztorik