Nagyvilág

Trump: Szarfészkekből jönnek a bevándorlók az USA-ba

Donald Trumpnak ismét sikerült olyan megjegyzést tennie, amire ráugrott a teljes világsajtó. Az amerikai elnök egy bevándorlásról szóló megbeszélésen azt nyögte be, hogy

az Egyesült Államok szarfészek országokból érkező bevándorlókkal van tele

– amire a cikkek szerint a Fehér Házban összegyűlt szakértők és politikusok se köpni, se nyelni nem tudtak. A szavakon a beszámolók szerint a jelen lévő republikánus és demokrata képviselők egyaránt felháborodtak. Már csak azért is, mert a sértő szavak egy arról szóló vitán hangzottak el, hogy megvonják-e a természeti katasztrófák elől az USÁ-ba menekülők tartózkodási engedélyét.

Az ügyet először megíró Washington Post szerint az elnök ezt akkor dobta, amikor azt javasolta, hogy nem szabadna embereket beengedni az országba Haitiból és El Salvadorból, hanem inkább Norvégiából kellene új lakosokra szert tenni. Ebben az a vicces, hogy egy nappal korábban találkozott az elnök a norvég miniszterelnökkel: úgy tűnik a friss benyomások nagy hatással vannak Trumpra.

Az amerikai sajtó java arról beszél, hogy Trump bunkó és rasszista kijelentése új mélypont az elnök karrierjében.

Az utóbbi órákban írt elemzések többsége viszont arra jut, hogy csak azért vannak az emberek meghökkenve, mert az USA elnökének a szájából durvának tűnik egy ilyen mondat, miközben Trump eddig sem tűrtőztette magát, sőt, eleve olyan érzületre építette a kampányát, amelyből az ilyen kijelentések nem lógnak ki. Több helyen felidézik Trump korábbi általánosító, rasszista megszólalásait:

  • erőszakolóknak nevezte a mexikóiakait
  • a nigériaiakra annyi megjegyzése volt, hogy „mind kunyhokban laknak”
  • a Haitiról érkező bevándorlók szerinte mind AIDS-esek
  • és ugyebár az összes muszlimot ki akarta tiltani az országból.

Kiemelt kép: Ron Sachs/Consolidated/CNP/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik