Nagyvilág

Kirúgta hivatalos melltartó-beszállítóját II. Erzsébet

Elveszítette udvari beszállítói címét a londoni Rigby & Peller, luxusfehérnemű-cég vezére, June Kenton, miután megjelentette „Storm in a D-cup (Vihar egy D-kosárban)” című önéletrajzi könyvét.

Kenton azt mondja, képtelen megérteni II. Erzsébet döntését, hiszen a kötetben egyetlen sértő sor sincs. A Rigby & Peller hivatalos közleményében azt írta, hogy a cégnél mindenkit mélyen elszomorított őfelsége döntése, ennél többet azonban, a királyi család iránti tiszteletünk miatt, nem nyilatkoznak az ügyről. A Buckingham Palota egyáltalán nem kommentálta az esetet.

A Rigby & Peller 1960 óta volt udvari beszállító, a céget 1982-ben vette meg June Keaton és a férje húszezer fontért. Bár 2011-ben a részvényeik többségét eladták nyolcmillió fontért, June vezető pozícióban maradt.

Az idén 82 éves Keaton, gyakran megfordult a Buckingham-palotában, ezeknek a látogatásoknak bizonyos részleteit osztotta meg olvasóival a tavaly márciusban megjelent könyvben. Az udvar nyár közepén közölte a nővel, hogy nem tetszett nekik a könyv, ezért a cég nem használhatja tovább az udvari beszállító címet.

Keaton elképzelni sem tudja, mi lehetett a problémájuk. „Szomorú ez, így az életem vége felé, de mit tehetnék? Nem tudok, és nem is szeretnék a Buckingham-palotával harcolni” – mondta.

Az udvari beszállítói cím a magas minőség garanciája, amit sokat jelent egy cégnek. Az intézmény évszázadok óta működik, a rangot azok kaphatják meg, akik hét egymást követő évből, legalább ötben, rendszeresen szállítanak termékeket, vagy nyújtanak szolgáltatásokat a királyi családnak.

A címről három ember dönt: az uralkodó, a walesi herceg, és Edinburgh grófja, vagyis jelenleg Erzsébet, a fia, Károly, és a férje, Fülöp. Most nagyjából 800 udvari beszállító van, rangjukat ötévente vizsgálják felül. Minden évben 20 – 40 cég kerül be az illusztris körbe, és ugyanennyien hullnak ki belőle.

Az egyik legemlékezetesebb esetben, 2000-ben Fülöp herceg fosztotta meg királyi beszállítói rangjától a Harrods, legendás, londoni luxusáruházat. Az üzlet tulajdonosa az a Mohamed al Fayed, akinek fia, Dodi együtt halt meg Diana hercegnővel, 1997-ben, egy párizsi autóbalesetben. Fayed nem sokkal a tragédia után kezdte el hangoztatni, hogy meggyőződése: Dianát és Dodit meggyilkolták, a héttérben brit királyi udvar és a titkosszolgálat áll, a parancsot pedig személyesen Fülöp herceg adta ki.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik