Nagyvilág

A kórházi folyosón halnak meg a betegek

Kígyózó sorok a sürgősségin, extrém módon leterhelt egészségügyi dolgozók, súlyos orvoshiány. Drámai a helyzet Nagy-Britanniában is.

Nagyon komolyan kiborult a bili Nagy-Britanniában, ahol 68 kórház sürgősségi osztályának orvosa írt segélykiáltást az egészségügyi miniszternek. Az orvosok szerint ezen a télen különösen drámai helyzet alakult ki a brit kórházak sürgősségi osztályain, ahol az orvoshiány miatt előfordult, hogy betegek haltak meg kórházi folyosón, mert nem bírták ellátni őket.

A Theresa Maynek kedden küldött levelükben arra hívták fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a sürgősségi osztályra került betegek mindössze 45 százaléka kapott ellátást néhány órán belül a múlt hónapban. Gyakran 120 beteget kellett volna tisztes ellátásban részesíteni, de a levélből kiderült, volt úgy, hogy

a folyosón végezték el a vizsgálatokat, és előfordult olyan is, hogy a rossz ellátás miatt idő előtt haltak meg betegek.

Pár héttel ezelőtt Theresa May még azt mondta, az állami egészségügy (angolul az NHS – National Health Service) soha ilyen jól még nem volt még felkészülve a téli időszakra, ami alapjáraton megterhelőbb az egészségügyi rendszerekre az év többi időszakához képest. Az orvosok ezt vitatják, és azt írják, bár semmi kétség afelől, hogy a kormány rengeteg energiát áldoz a téli ellátás megtervezésére, de “saját, a frontvonalban szerzett tapasztalataink szerint ezek a tervek becsődöltek.”

Ismerős

Indoklásuk ismerős lehet idehaza is. A 68 orvos azt írja, a brit állami egészségügy súlyosan alulfinanszírozott, és olyan mértékű az emberhiány, hogy az már a betegek életét veszélyezteti. Ezeken túl nincs elegendő kórházi ágy, hogy megbirkózzanak az idősödő népesség egészségügyi igényeivel.

Theresa May újságírói kérdésre egy eseményen úgy kommentálta a kialakult helyzetet, hogy az influenzás esetek növekedése miatt kell többet várakozniuk a betegeknek a kórházakban. Hozzátette: több pénzt tettek az NHS-be kifejezetten a téli nyomás kezelésére, de általánosan véve is több pénzt tesznek az egészségügybe. Az egészségügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amiben elismerték, a sürgősségi osztályok forgalma az elmúlt években óriási mértékben megnövekedett, és az NHS-re a követező két évben extrapénzt különítettek el a büdzsében.

Egy szerencsétlen mondat

Múlt hónapban rekordszámú beteget kellett ellátniuk az NHS kórházainak Nagy-Britanniában, összesen 392 ezer 277-et. Tombol az influenzajárvány, 2017 utolsó hetében 24-en haltak meg influenzával kapcsolatos betegségben.

Az eddigi téli időszakban annyira túlterheltek a brit kórházak, hogy legtöbbjük közel 100 százalékos kapacitással működik, minden kórházi ágy foglalt. Több helyen plusz ágyakat kellett biztosítani, de még így is a folyosókon tobzódtak a betegek.

A Guardian szerdai cikkében idéz egy orvost, aki elmondta, hogyan is nézett ki ez a gyakorlatban:

Annyira tele volt a folyosó, hogy nem tudtuk átvezetni a tömegen egy szívmegállásos beteget az újraélesztési szobába. Volt, aki nyolc órát állt a folyosón, mielőtt rá tudtunk nézni

Az eddigi legnehezebb napja a brit egészségügy dolgozóinak január 2. volt. Csak ezen a napon 5075 plusz ágyigénylést adtak be, a mentők közel negyede 30 percet, vagy annál is többet késett, olyan sok volt a riasztás. Összehasonlításképp: egy november végi napon a mentők mindössze 9 százaléka késett.

A túlfeszített helyzetben Philip Dunne egészségügyi miniszter-helyettes szerencsétlen mondata okozta a legnagyobb botrányt. Dunne azt találta mondani, hogy a betegek ülhetnek a széken is, amíg várják, hogy a sürgősségi osztályon ellássák őket. Akkora volt a felháborodás a szerencsétlen kijelentés miatt, hogy Dunne lemondásra kényszerült.

(via Guardian)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Niklas HALLE’N

Ajánlott videó

Olvasói sztorik