Nagyvilág
A man walks past an NHS signage outside The Royal London Hospital in London on May 14, 2017.
The unprecedented global cyberattack has hit more than 200,000 victims in scores of countries, Europol said on May 14, 2017, warning that the situation could escalate when people return to work. In Britain, the attack disrupted care at National Health Service facilities, including The Royal London Hospital, part of the largest NHS Trust in England.   / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N

A kórházi folyosón halnak meg a betegek

24.hu
24.hu

2018. 01. 12. 10:45

Kígyózó sorok a sürgősségin, extrém módon leterhelt egészségügyi dolgozók, súlyos orvoshiány. Drámai a helyzet Nagy-Britanniában is.

Nagyon komolyan kiborult a bili Nagy-Britanniában, ahol 68 kórház sürgősségi osztályának orvosa írt segélykiáltást az egészségügyi miniszternek. Az orvosok szerint ezen a télen különösen drámai helyzet alakult ki a brit kórházak sürgősségi osztályain, ahol az orvoshiány miatt előfordult, hogy betegek haltak meg kórházi folyosón, mert nem bírták ellátni őket.

A Theresa Maynek kedden küldött levelükben arra hívták fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a sürgősségi osztályra került betegek mindössze 45 százaléka kapott ellátást néhány órán belül a múlt hónapban. Gyakran 120 beteget kellett volna tisztes ellátásban részesíteni, de a levélből kiderült, volt úgy, hogy

a folyosón végezték el a vizsgálatokat, és előfordult olyan is, hogy a rossz ellátás miatt idő előtt haltak meg betegek.

Pár héttel ezelőtt Theresa May még azt mondta, az állami egészségügy (angolul az NHS – National Health Service) soha ilyen jól még nem volt még felkészülve a téli időszakra, ami alapjáraton megterhelőbb az egészségügyi rendszerekre az év többi időszakához képest. Az orvosok ezt vitatják, és azt írják, bár semmi kétség afelől, hogy a kormány rengeteg energiát áldoz a téli ellátás megtervezésére, de “saját, a frontvonalban szerzett tapasztalataink szerint ezek a tervek becsődöltek.”

Ismerős

Indoklásuk ismerős lehet idehaza is. A 68 orvos azt írja, a brit állami egészségügy súlyosan alulfinanszírozott, és olyan mértékű az emberhiány, hogy az már a betegek életét veszélyezteti. Ezeken túl nincs elegendő kórházi ágy, hogy megbirkózzanak az idősödő népesség egészségügyi igényeivel.

Theresa May újságírói kérdésre egy eseményen úgy kommentálta a kialakult helyzetet, hogy az influenzás esetek növekedése miatt kell többet várakozniuk a betegeknek a kórházakban. Hozzátette: több pénzt tettek az NHS-be kifejezetten a téli nyomás kezelésére, de általánosan véve is több pénzt tesznek az egészségügybe. Az egészségügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amiben elismerték, a sürgősségi osztályok forgalma az elmúlt években óriási mértékben megnövekedett, és az NHS-re a követező két évben extrapénzt különítettek el a büdzsében.

Egy szerencsétlen mondat

Múlt hónapban rekordszámú beteget kellett ellátniuk az NHS kórházainak Nagy-Britanniában, összesen 392 ezer 277-et. Tombol az influenzajárvány, 2017 utolsó hetében 24-en haltak meg influenzával kapcsolatos betegségben.

Az eddigi téli időszakban annyira túlterheltek a brit kórházak, hogy legtöbbjük közel 100 százalékos kapacitással működik, minden kórházi ágy foglalt. Több helyen plusz ágyakat kellett biztosítani, de még így is a folyosókon tobzódtak a betegek.

A Guardian szerdai cikkében idéz egy orvost, aki elmondta, hogyan is nézett ki ez a gyakorlatban:

Annyira tele volt a folyosó, hogy nem tudtuk átvezetni a tömegen egy szívmegállásos beteget az újraélesztési szobába. Volt, aki nyolc órát állt a folyosón, mielőtt rá tudtunk nézni

Az eddigi legnehezebb napja a brit egészségügy dolgozóinak január 2. volt. Csak ezen a napon 5075 plusz ágyigénylést adtak be, a mentők közel negyede 30 percet, vagy annál is többet késett, olyan sok volt a riasztás. Összehasonlításképp: egy november végi napon a mentők mindössze 9 százaléka késett.

A túlfeszített helyzetben Philip Dunne egészségügyi miniszter-helyettes szerencsétlen mondata okozta a legnagyobb botrányt. Dunne azt találta mondani, hogy a betegek ülhetnek a széken is, amíg várják, hogy a sürgősségi osztályon ellássák őket. Akkora volt a felháborodás a szerencsétlen kijelentés miatt, hogy Dunne lemondásra kényszerült.

(via Guardian)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Niklas HALLE’N

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.