Nagyvilág

Meggyilkolt orosz politikusról neveztek el teret a washingtoni orosz nagykövetséggel szemben

Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról nevezik el a washingtoni orosz nagykövetség épületével szembeni kis teret az amerikai főváros önkormányzatának döntése alapján. A washingtoni önkormányzat 13 tagja egyhangúlag szavazta meg a tér átnevezését. A tér új névtábláját február 27-én, Nyemcov meggyilkolásának harmadik évfordulóján avatják fel.

Nyemcovot 55 éves korában, 2015 februárjában ölték meg öt lövéssel a Kreml közelében, néhány órával azután, hogy ő Oroszország Ukrajnában történt katonai beavatkozása miatti demonstrációra szólított fel. 2017 nyarán egy orosz bíróság öt embert talált bűnösnek a gyilkosságban. Magát a gyilkost, Zaur Dadajevet, aki hátba lőtte a politikust, húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, bűntársaira pedig 6-tól 11 évig terjedő börtönt szabtak ki. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz.

Washingtonban sem az önkormányzati politikusok, sem a szintén demokrata párti Muriel Bowser polgármester újságírók megkeresésére nem volt hajlandó kommentálni a döntést. A Politico című lap azonban megjegyezte: nyilvánvalóan Moszkvának szóló jelzésről van szó.

Szerdán az amerikai szenátus külügyi bizottságának tíz demokrata párti tagja írt az orosz befolyásról egy mintegy 200 oldalas jelentést, Putyin aszimmetrikus támadása a demokrácia ellen Oroszországban és Európában címmel. Ebben ugyan nagyon röviden, de foglalkoztak Magyarországgal is. Megállapították, hogy Orbán Viktor kormányfővel az orosz kormány jó viszonyt ápol, s utaltak a keleti nyitás politikájára és Magyarországnak az oroszellenes szankciókat bíráló állásfoglalásaira. A demokrata szenátorok úgy vélték, hogy a magyar kormány „ma közelebb áll Moszkvához, mint korábban bármikor a berlini fal leomlása óta”.

Kiemelt kép: CITIZENSIDE/ZINA HUDIAKOVA 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik