Nagyvilág

Fellógatná a székely zászlót kitűzőket a román kormányfő

Nemrégiben zajlott le az a találkozó, ahol a romániai magyar pártok közös nyilatkozatot írtak alá a székely autonómia-elképzelések összehangolásáról. Ezzel kapcsolatban szerda este Mihai Tudose román miniszterelnök egy tévéműsorban arról beszélt, hogy szó sem lehet autonómiáról, annak követelése az egység helyett a folyamatos harcot generálja. Sőt, odáig ment, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt,

idézte a Tudosét a Transindex hírportál.

Az MTI a Dcnews.ro-ra hivatkozva azt írja, hogy Tudose a következőképpen fogalmazott:

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke felszólította a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a nyilatkozatát és kérjen bocsánatot. Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy „a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a miniszterelnök „leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget.

A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról,

fogalmazott Porcsalmi. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, „de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.

Az LMP teljes politikai közössége felháborodásnak ad hangot a román miniszterelnök kijelentései miatt. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja csütörtöki közleményében azt írta, Mihai Tudose nem csak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot, és az alapvető európai értékeket. Éppen ezért:

Felszólítjuk a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt, annak érdekében, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul bocsánatot kérjen.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/DANIEL MIHAILESCU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik