Nagyvilág

Valamit nagyon benézett a japán asztronauta, aki azt hitte, kilenc centit nőtt az űrben

Elnézést kért egy japán asztronauta, aki azt állította, hogy kilenc centimétert nőtt a Nemzetközi Űrállomáson, emiatt kérdésessé vált, hogy egyáltalán befér-e hazafelé a Szojuz űrhajóba – számolt be róla a The Guardian.

A 41 éves Norishige Kanai, aki múlt hónapban ment ki az űrbe egy hat hónapos misszióra, a Twitteren hétfőn arról írt, hogy nagy bejelentése van.

Megmértük a magasságomat az űrben, és hogy, hogy nem kilenc centimétert nőttem három hét alatt! Ilyesmivel legutóbb a középiskolában találkoztam. Viszont kicsit aggódni kezdtem, hogy nem fogok beférni a Szojuz székeibe a hazaúton

– fogalmazott.

Aztán alig egy nap elteltével elnézést kért, mert a kapitány kérésére újra megmérte magát és kiderült, hogy valójában csak két centimétert nőtt.

A mérés elég nagy üggyé vált, ezért bocsánatot kérek a kamuhír miatt. Úgy tűnik, így már biztosan elférek majd a Szojuzban, úgyhogy megkönnyebbültem

– írta, ugyanakkor arra nem tért ki, hogyan sikerült félremérnie magát.

Az űrhajósok egyébként általában kettő és öt centiméter között nőnek az űrben. Ezt az okozza, hogy a gerincoszlop nincs kitéve a Föld gravitációs vonzásának, a csigolyák pedig  távolodnak egymástól, ellazulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik