Nagyvilág

Kirakhatják a Wikileaks-alapítót az ecuadori nagykövetségről

Elveszítheti menedékhelyét Julian Assange. A Wikileaks szivárogtató portál atyja 2012 óta él Ecuador londoni nagykövetségén, miután Svédországban azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatott két nőt. Az ausztrál Assange tagadta a vádakat és a kiadatástól félve kért menedéket a nagykövetségen. Bár a vádakat azóta ejtették, Assange még így is börtönbe kerülhet az óvadéki szabályok megsértése miatt, illetve annak is fenáll a veszélye, hogy a Wikileaksen kiszivárogtatott anyagok miatt az Amerikai Egyesült Államok fogja kérni a kiadatását.

Az újságírás jövője lehetett volna, önmaga karikatúrája lett
A Wikileaks indulása óta eltelt tíz év alatt bebizonyosodott, hogy egy titkos iratokat kiszivárogtató honlap is csak akkor lehet igazán független és objektív, ha a tulajdonosai is úgy akarják.

Úgy tűnik, hogy mostanra Ecuador is megunta a vendéglátást. María Fernanda Espinosa, a dél-amerikai ország külügyminisztere azt mondta, hogy Assange helyzete tarthatatlanná vált és országa most egy olyan harmadik felet keres, aki vagy ami közvetítőként segíthet az Egyesült Királysággal folytatott tárgyalásokban.

Kedd este Assange egyik ügyvédje üdvözölte Ecuador javaslatát, hozzátéve, hogy ügyfelének joga van menedéket kérni, főleg, hogy Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett a Wikileaks ellen. A brit kormány egyik szóvivője úgy nyilatkozott: az ecuadori kormány tudja, hogy a helyzet egyetlen megoldása az, ha Assange elhagyja a követséget és átadja magát az igazsságszolgáltatásnak.

Néhány évig a londoni rendőrség folyamatosan figyelte a nagykövetség épületét, amely egy 2015-ös adat szerint mintegy 11 millió fontba került. A 24 órás megfigyelést néhány hónappal később leállították.

(Guardian)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Justin TALLIS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik