Nagyvilág

Durva képek a kaliforniai áradásokról és sárlavináról

Emelkedik a dél-kaliforniai esőzések, áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Kedden estig ezrek kényszerültek elmenekülni és tizenhárman haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

Fotó: Europress/AFP

A térségben kedd reggel óta folyamatosan zuhog az eső és a pusztítást megkönnyíti, hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt eltűnt a talajt védő növényzet.

A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Fotó: Europress/AFP

Kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket, közülük kedd estig mintegy egy tucatnyit sikerült kimenteni. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. “Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne” – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben – ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

Fotó: Europress/AFP

A meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan 180-230 milliméternyi eső esik még, a magasabban fekvő területeken pedig havazás lesz.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik