Nagyvilág

Növelnék a tagállami hozzájárulásokat az EU-ban

Növelni kell a tagállami hozzájárulásokat az Európai Unió következő költségvetési ciklusában, az egyik legnagyobb nettó befizetőnek számító Egyesült Királyság tervezett kilépése ugyanis a számítások szerint mintegy tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn egy brüsszeli konferencián.

„Egyértelmű, hogy többre van szükségünk az európai bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékánál, ha folytatni kívánjuk a közös intézkedéseket, és ezeket megfelelően akarjuk finanszírozni” – mondta Juncker a rendezvényen, amelynek középpontjában a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetés áll.

Hozzátette, az EU-nak és a tagországoknak „megoldást kell találniuk a több milliárd eurós lyuk betömésére”, mivel a jövőben a jelenlegiek mellett új feladatokat is finanszírozni kell.

Magyarország kész a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,2 százalékára emelni a hozzájárulását az Európai Unió büdzséjéhez a következő hétéves költségvetési ciklusban, mivel az Egyesült Királyság tervezett kilépésével és az új kihívásokkal több feladat jut kevesebb befizetőre – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn egy brüsszeli konferencián.

Felszólalásában a tárcavezető mindenekelőtt rámutatott, hogy az EU-nak úgy kell megoldani az előtte álló súlyos kihívásokat, hogy közben távozik a közösség egyik legfontosabb országa, ehhez pedig a tagállami befizetések növelésére van szükség.

Meggyőződésünk szerint kevesebb pénzből nem lehet több Európát létrehozni.

Lázár arról is beszélt, hogy „offenzív, bátor, kezdeményező” költségvetési javaslatot vár az Európai Bizottságtól a 2020 és 2027 közötti ciklusra, mert a mostani büdzsé „defenzív” volt, amely egy válságra reagált.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik