Nagyvilág

Mától lecsapnak a németek a netes gyűlöletkeltésre

Életbe lépett a Nyugat legszigorúbb szabályozása a közösségi oldalakon terjedő gyűlöletbeszédről.

Netzwerkdurchsetzungsgesetz nevű jogszabály hatálya alá a kétmilliónál több felhasználóval rendelkező oldalak tartoznak, így a Facebook, a Twitter, a YouTube, a Tumblr, a Reddit és az orosz VK, valamint a Vimeo és a Flickr is esélyes, hogy szabályozva lesz.

A törvény értelmében 50 millió euróig büntethetik azokat az oldalakat, amelyek 24 órán belül nem távolítják el a nyilvánvalóan problémás tartalmakat. A komplexebb esetekben legkésőbb egy héten belül kell eltüntetni az inkriminált bejegyzéseket.

A törvénysértő tartalmak a német igazságügyi minisztérium honlapján lehet jelenteni, vagy közvetlenül az érintett közösségi oldalaknak is lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók jelezhessék a problémásnak vélt kontentet. A Facebook ezért külön több száz főt alkalmaz a tartalmak szűrésére.

A német törvényt többen is támadták, amiért szerintük korlátozza a szólásszabadságot, viszont más országok kormányai (így például a brit) is úgy vélik, hogy az érintett közösségi oldalak üzemeltetői „szégyenteljesen keveset foglalkoznak” a gyűlöletkeltő tartalmakkal.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik