Nagyvilág

Nem hiszi el, miért számolják fel a Fülöp-szigetek repülőgépgyárát

Egyetlen használható repülőgépet sem sikerült produkálnia 45 év alatt.

Felszámolják a Fülöp-szigeteki repülőgépgyártás megteremtésére hívatott állami vállalatot, mert fennállásának 45 éve alatt egyetlen használható repülőgépet sem produkált.

A Philippines Aerospace Development Company (PADC) felszámolását Carlos Dominguez pénzügyminiszter jelentette be csütörtökön.

A miniszter hangoztatta, a vállalatot 1973-ban azzal a céllal alapították, hogy „mindenféle légi járműveket tervezzen, szereljen össze, gyártson és árusítson”, ebbéli kötelezettségének azonban nem tett eleget.

A PADC az 1980-as években előállt ugyan az első és mindezidáig egyetlen Fülöp-szigeteki repülőgép, a PADC Defiant 300 könnyű légi jármű fa és üvegszálas prototípusával, az 1987-es próbarepülést azonban nem követte gyártás pénzhiány miatt.

A repülőgépgyártó vállalat bemutatta egy helikopter prototípusát is, de ebből sem lett semmi, mert egyrészt a PADC Hummingbirdöt az Eurocopter MBB Bo 105 lekoppintásának tartották, másfelől a projektet pedig még így is túlságosan költségesnek és elhúzódónak ítélték.

A pénzügyminiszter szerint a PADC felszámolása része Rodrigo Duterte elnök azon tervének, hogy kevesebb mint 90-re csökkentsék az állami vállalatok számát a Fülöp-szigeteken. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik