Nagyvilág

Cikinek érzik a bolgárok, hogy lovas szekerek járnak Szófiában

Ezért ki is tiltanák azokat a januárban kezdődő soros EU-elnökség tiszteletére.

A januárban kezdődő soros EU-elnökség alkalmából Bulgária azzal próbálna javítani imázsán, hogy kitiltják a fővárosból a lovas szekereket – tudósít az AFP hírügynökség.

Szófia a jövő év első felében fontos tanácskozásoknak ad otthont a 27 uniós tagállam vezetőinek részvételével. Szimeon Szlavcsev, a városi tanács egyik tagja, a tiltás kezdeményezője azt mondta: egyetlen európai fővárosban sem közlekedhetnek lovas kocsik, legfeljebb turistaattrakcióként, mert balesetveszélyesek és szennyezőek. Terve szerint a szabály ellen vétők szekerét és lovát is elkoboznák.

A jelenlegi szabályok szerint Szófia külső kerületeiben lehet közlekedni lovas szekérrel, de mivel a korlátozást senki nem ellenőrzi, a belvárosi utcákon is megszokott látványt jelentenek. Megszólalt a negyvenéves Pavel Szlavcsev, aki azzal keresi a kenyerét, hogy szenet, fát, építőanyagot vagy háztartási hulladékot hord lovas szekerével. Azt mondta, a tiltással elveszítené megélhetését, más munkalehetőség pedig nincs.

Bár a tiltást már januártól szeretnék bevezetni, a gyakorlatban inkább márciusra lehet belőle valami, ugyanis még azt sem dolgozták ki, hogy mi legyen az elkobzott lovakkal. Nem hivatalos adatok szerint egyébként nagyjából négyszáz lovasszekér közlekedik a kétmilliós bolgár fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik