Nagyvilág
This picture taken on September 14, 2016 shows Swedish military patrolling outside Visby, on Gotland island, Sweden.

Sweden announced Thursday, March 2, 2017 that it will reintroduce compulsory military service starting this summer to respond to global security challenges including from Russia.  / AFP PHOTO / TT News Agency / SOREN ANDERSSON / Sweden OUT

Háborúra készíti fel a lakosságot Svédország

24.hu
24.hu

2017. 12. 20. 15:58

Azt várják el a lakosságtól Svédországban, hogy az állam csecsének szívása helyett egy hétig ellássák magukat, ha támadás jönne.
Korábban a témában:

Svédországnak javítania kell polgári védelmi képességét, és állampolgárainak fel kell készülniük arra, hogy „egy héten át állami segítség nélkül boldoguljanak” valamilyen rendkívüli esemény vagy komoly háborús konfliktus idején – közölte szerdán egy parlamenti bizottság.

„Egy háború hatalmas erőfeszítést igényel a polgári lakosságtól” – mondta Brjon von Sydow, a svéd parlament védelmi bizottságának elnöke. A bizottság feladata, hogy hosszú távú tanácsokat dolgozzon ki biztonság- és védelempolitikai kérdésekben.

Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás

– áll a polgári védelemről szóló, Peter Hultqvist védelmi miniszternek benyújtott jelentésben. A bizottságban mind a nyolc parlamenti pártnak van képviselője. A jelentés figyelmeztetett, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet megjósolhatatlan.

A konfliktus része lehet információtechnológiai támadás vagy hibrid háború is, aminek következtében leáll a távközlés és az áramszolgáltatás. Kulcsfontosságú a megfelelő hozzáférés az élelmiszerekhez, ivóvízhez, energiához és gyógyszerekhez – áll a jelentésben. A totális védelem és ellenállás részeként Sydow szerint

mindenkinek be kell szereznie egyheti készletet alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, hogy ne szoruljon állami segítségre.

A Svéd Polgári Védelmi Hivatal szerint a polgároknak arra kell felkészülniük, hogy 72 óra hosszat képesek legyenek magukról állami segítség nélkül gondoskodni. A javaslatok között szerepel, hogy be kell szerezni gyertyákat, meleg öltözéket, hálózsákot, fáklyát, víztároló edényeket és tartós élelmiszereket, konzerveket, rizst és tésztát.

Svédország tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem, kijelentette, hogy „nem marad tétlen”, ha egy másik skandináv uniós tagállamban katasztrófa történik, vagy támadás éri, és hasonló bánásmódot vár el a maga számára is – közölte a bizottság.

(MTI; Kiemelt kép: AFP PHOTO / TT News Agency / SOREN ANDERSSON)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.