Nagyvilág

Trumpék Észak-Koreát okolják a zsarolóvírusért

A Trump-kormány hivatalosan Észak-Koreát teszi felelőssé a WannaCry zsarolóvírus-támadásért, melynek során több ország egészségügyi, közigazgatási és pénzügyi szektorát érte támadás – tette világossá a The Wall Street Journal honlapján hétfő este közzétett írásában Tom Bossert, a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója.

A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte

– szögezte le Bossert, aki világossá teszi, hogy a kormánynak bizonyítéka van erre, melyet más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft is megerősített.

A fehér házi tanácsadó kijelentette: felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a maximális nyomásgyakorlás stratégiáját követik Észak-Koreával szemben.

A május közepén végrehajtott támadásban 150 országban mintegy 200 ezer szervezet körülbelül 300 ezer számítógépe esett el. A vírus titkosította a számítógépeken található adatokat, és csak 300 dollár ellenében volt hajlandó feloldani a számítógépek blokádját. A támadást lehetővé tévő rést egyébként éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség fedezte fel.

Terjed a világon a kiberkáosz, Magyarországot is elérte
Zsarolóvírus áldozatai lettek a brit kórházak, a betegek adatait zárolták a hekkerek és pénzt követelnek. A vírus már 74 országban terjedt el, egyelőre nem úgy tűnik, hogy lassulna.

De ahelyett, hogy értesítették volna a Microsoftot a rendszer sebezhetőségéről, úgy döntöttek, hogy saját eszközt fejlesztenek ki, mellyel szükség esetén maguk használhatják ki a rendszer hibáját. Mindezt azonban hackerek megszerezték, és így az eszköz rossz kezekbe került.

(MTI, kiemelt kép: Europress/cdsb /Imaginechina)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik