Nagyvilág

Szijjártó rapid montenegrói EU-csatlakozást akar

Három tárgyalási fejezetet még nem nyitottak meg a balkáni országgal. Szijjártó több paktumot is kötött Podgoricával.

Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a montenegrói csatlakozási tárgyalásokat úgy, hogy a jövő év első felében a 35-ből fennmaradt három tárgyalási fejezetet is nyissa meg, és ezután ne teljen el négy évnél hosszabb idő a tárgyalások lezárásáig – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Podgoricában.

Egy olyan felkészült ország esetében, mint Montenegró, megmagyarázhatatlan lenne, ha négy évnél tovább húzódnának a tárgyalások – tette hozzá. Szerinte Magyarország határozott és elkötelezett támogatója Montenegró uniós integrációjának, Budapest ugyanis azt képviseli, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága igazi európai biztonsági érdek, az ehhez vezető leggyorsabb út pedig az európai integráció. Szijjártó kiemelte, Montenegró megérdemelten vált a NATO tagjává, és legalább annyira megérdemli azt is, hogy hamarosan az Európai Unió tagjává váljon.

Podgorica a nyugat-balkáni stabilitás egyik pillére, ezért az ország EU-integrációja jelentős mértékben hozzájárulna az egész térség stabilitásához, amelynek pedig jelentős befolyása van az egész európai kontinens biztonságára.

A két ország közötti gazdasági együttműködésről Szijjártó elmondta, hogy a kapcsolatok most újabb lendületet kapnak, a bankszektor, az energetika és az idegenforgalom területén jelentős tárgyalásokat folytatnak magyar cégek az újabb komoly beruházásokról. A kereskedelmi kapcsolatok további bővítése céljából kedden az Eximbank és a montenegrói Fejlesztési és Beruházási Alap keretmegállapodást kötött, ami megteremti a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges finanszírozási hátteret.

A külügyminiszter fontosnak nevezte azt az oktatási megállapodást, amit kedden kötött a montenegrói oktatási miniszterrel, és aminek értelmében a jövő év szeptemberétől évente 30 montenegrói hallgató tanulhat magyar egyetemeken magyar állami ösztöndíjjal. Szijjártó Montenegróban találkozott a külügyminiszterrel, valamint az oktatási, a gazdasági és az európai integrációért felelős tárca vezetőjével, illetve udvariassági látogatást tett Filip Vujanović államfőnél, Duško Marković miniszterelnöknél és Ivan Brajović házelnöknél.

(MTI; Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik