Nagyvilág

Riasztó ütemben mészárolják az újságírókat

24.hu
24.hu

2017. 12. 19. 06:48

Ami félelmetes, hogy nem háborús zónákban is egyre több médiamunkás hal meg. Pedig ha ők nem lennének, csak kormánypropagandát kapnánk.
Korábban a témában:

Ismét emelkedett a munkájuk miatt megölt újságírók száma, az idén legkevesebb 65-en haltak meg, a tavalyi 57 után – mutatta ki kedden Berlinben ismertetett jelentésében a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi civil szervezet.

Az RSF adatai szerint 39 újságírót meggyilkoltak, egyértelműen a foglalkozásukkal összefüggő okok miatt. További 26-an nem közvetlenül ellenük irányuló támadásban haltak meg, hanem például azért, mert légicsapás érte a helyet, ahol munka közben tartózkodtak, vagy munkavégzés közben a tűzvonalba keveredtek egy fegyveres konfliktusban.

A 65 ember közül 50 főállású újságíró volt, 8 fő az egyéb munkatárs kategóriába, 7 fő pedig a civil újságírók – például bloggerek – közé tartozott. A megölt újságírók között 10 nő volt, ez a duplája a tavalyinak. 35 ember fegyveres konfliktus sújtotta övezetben, 30 pedig hivatalosan békés területen veszítette életét, például Mexikóban vagy a Fülöp-szigeteken, mert korrupciós ügyek vagy szervezett bűnözői csoportok leleplezésén dolgoztak.

A háborús övezeteken kívül megölt újságírók kiugró, csaknem 50 százalékos aránya „riasztó jel” – emelte ki Katja Gloger, az elnökség szóvivője. Hozzátette:

az elkövetők és megrendelőik túl sok országban számíthatnak arra, hogy nem vonják felelősségre őket, ha erőszakot alkalmaznak újságírók ellen. A nemzetközi közösségnek végre találnia kell egy hatásos eszközt arra, hogy véget vessen az ilyen bűncselekmények botrányos büntetlenségének

Az RSF adatai szerint 326 újságírót tartanak fogva a munkájuk miatt, csaknem 50 százalékuk Kínában, Törökországban, Szíriában, Iránban vagy Vietnamban raboskodik.

Kínában a kommunista rezsim megtagadja a megfelelő egészségügyi ellátást a bebörtönzött újságíróktól, nem törődve azzal, hogy ez a halálukhoz vezethet. Törökországban rendszerszerű indokolatlanul hosszú, bírósági ítélet nélkül alkalmazott előzetes letartóztatás. A Die Welt német lap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például február óta tartják fogva vádemelés nélkül. Vietnamban pedig az utóbbi hónapokban tovább erősítettek a sajtószabadság elnyomásán, legkevesebb 25 bloggert tartóztattak le vagy utasítottak ki az országból.

Az RSF szerint 2017 végén világszerte 54 olyan újságíróról tudni, akit a munkája miatt elraboltak. Két újságíró kelet-ukrajnai szeparatisták fogságába került, a többieket Szíriában, Jemenben vagy Irakban rabolták el. Az újságírókat célzó emberrablás leginkább a polgárháború sújtotta Szíriára jellemző, különböző fegyveres csoportok 22 helyi és 7 külföldi újságírót tartanak fogva, néhányat már több mint öt éve.

(MTI; Kiemelt kép: Fülöp Dániel/ 24.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.