Nagyvilág

Ott kellett hagynia az alkoholizmusról szóló vitát egy finn parlamenti képviselőnek, mert alkoholmérgezést kapott a kollégája

Päivi Räsänen finn kereszténydemokrata képviselő az alkoholtörvény vitáján vett részt még múlt csütörtökön este, miközben az épület többi szárnyában karácsonyi bulik zajlottak, írja az Independent.

A finn lapok szerint az orvosként diplomázott politikust kihívták az ülésteremből, ugyanis a párt egyik tanácsadója erősen hányt és alig állt a lábán a parlamenti folyosón.

Az Aamulehti című lap úgy tudja, hogy a képviselő a mentők kiérkezéséig a kollégájával maradt az épület előtt.

Orvosként is vele voltam. Igaz, hogy ki kellett mennem a plenáris ülésről. A vitával egy időben karácsonyi bulik voltak mindenhol körülöttünk

– nyilatkozott Räsänen.

A finn kormány javaslata szerint a jövőben minden élelmiszerboltban árusíthatnának nagyobb alkoholtartalmú söröket is, erre ugyanis jelenleg csak egyetlen üzletnek van engedélye, de annak is csak a nap meghatározott időszakában.

 

Mint fogalmazott, eléggé ellentmondásos, hogy az alkohol egészségre gyakorolt rossz hatásairól szóló vita közben ilyesmi történik.

Finnország egyébként a világ 16. legnagyobb alkoholfogyasztója. A listán ők állnak a legelőrébb az északi országok között, pedig az 50. Svédországban és a 65. Norvégiában is legalább olyan sötét van télen, mint náluk.

A finnek legjobban a sört és a vodkát szeretik, de mostanában a hosszú italokat, így a gin-szódát is egyre többet fogyasztják.

521 milliárd forint ment el piára tavaly Magyarországon
Ezzel az EU élmezőnyéhez tartozunk.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Lehtikuva/Jussi Nukari

Ajánlott videó

Olvasói sztorik