Nagyvilág

Kiderült, mi okozta az amerikai vonatbalesetet

Mint korábban megírtuk, legkevesebb három ember meghalt a Washington állambeli DuPont városánál, az Egyesült Államokban, egy hétfő reggeli vasúti balesetben. Egy autópálya feletti hídon kisiklott egy szerelvény, és a kocsik az úttestre zuhantak.

Szövetségi tisztségviselők hétfő este hivatalosan megerősítették, hogy a vonat óránként 130 kilométeres gyorsasággal haladt, miközben azon a szakaszon 50 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

A vonat Seattle-ből tartott az Oregon állambeli Portlandbe egy teljesen új, aznap először használt pályán, amelyet azért építettek meg egy régi pályával nagyjából párhuzamosan, hogy tehermentesítsék annak forgalmát, és rövidebb legyen a menetidő.

Az automata sebességblokkoló berendezés azonban egyelőre nem működött ezen az ívelt szakaszon. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a mozdonyvezető manuálisan miért nem csökkentette a sebességet az előírtnak megfelelően.

A vonaton körülbelül nyolcvanan utaztak. A szerelvény 14 kocsijából 13 siklott ki. A személyzettel és az autópályán szerencsétlenül járt autósokkal együtt több mint száz ember sérült meg, több mint hetven sérültet kórházba kellett szállítani, közülük tíznek súlyos az állapota.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Stephen Brashear/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik