Nagyvilág

Hat év börtönre ítéltek egy egyiptomi ezredest, miután indulni akart az elnökválasztáson

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 19. 17:05

Hat év börtönbüntetésre ítélt kedden egy egyiptomi hadbíróság egy ezredest, miután az bejelentette, hogy indulni szándékozik a jövő évi elnökválasztáson – közölte az ezredes ügyvédje. Ahmed Konszova ezredest a bíróság annak vádjában találta vétkesnek, hogy megszegte az aktív szolgálatot teljesítő tisztekre vonatkozó tiltást a politikai életben történő szerepvállalásban. Az ítélet megfellebbezhető.

Konszovát röviddel azután vették őrizetbe, hogy december 2-án bejelentette indulási szándékát az elnökválasztáson, mert versenybe akar szállni Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel az államfői tisztségért. Esz-Szíszi tábornokként, katonai puccs útján került az elnöki székbe, miután megbuktatta Mohamed Murszit, Egyiptom első demokratikusan megválasztott, iszlamista államfőjét 2013-ban. Esz-Szíszi mindazonáltal leszerelt a katonaságtól mielőtt megnyerte volna a 2014-es elnökválasztást.

Konszova mellett Hálid Ali egyiptomi aktivista jelentette be indulási szándékát még novemberben. Azzal tett szert nagyobb ismertségre, hogy bíróságon támadta meg Kairónak az egyiptomiak körében igencsak népszerűtlen tavalyi döntését, miszerint Egyiptom átad két vörös-tengeri szigetet Szaúd-Arábiának. Az aktivista januárban megnyerte a pert, és ezután állítólag nyilvánosan „obszcén kézmozdulatot” tett. Emiatt szeptemberben három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott közszeméremsértésért, ami ellen fellebbezett. Amennyiben a januári fellebbviteli tárgyaláson megerősítik az ítéletet, az elnökválasztáson sem indulhat, ugyanis az egyiptomi alkotmány kimondja, hogy nem indulhat közszeméremsértésben vétkesnek talált ember az elnöki tisztségért.

A 2014-es egyiptomi alkotmány 142. cikke ráadásul kimondja azt is, hogy az elnökjelöltséghez legalább 20 törvényhozó ajánlása vagy legalább 15 kormányzóságból legalább 25 ezer választásra jogosult állampolgár hozzájárulása kell. Mi több, minden egyes kormányzóságból legalább ezer aláírást kell összegyűjteni.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 31.
A Budapest–Esztergom vasútvonalon végzett felújítási és villamosítási munkák során felújítják a Budapest-Angyalföld, újabb néven az Angyalföldi vasútállomás egy részét. A munkálatok miatt március 31-től július 29-ig változik a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. 
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.