Nagyvilág

Trump nem akarja leváltani az ügyeit vizsgáló ügyészt

Nem fontolgatja a kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller leváltását Donald Trump – derült ki az amerikai elnök vasárnapi nyilatkozatából.

Nem, nem fontolgatom

– felelte az elnök az ezt firtató újságírói kérdésre, amikor Camp Davidből visszatért a Fehér Házba.

Muellert amiatt érték bírálatok az amerikai jobboldalról és az elnök korábbi csapatából, mert Mueller a kormányzati infrastruktúra biztosításáért felelős, úgynevezett Általános Szolgáltatási Igazgatóságtól (GSA) a Trump hivatalba lépését előkészítő stáb több ezer e-mailjéhez jutott hozzá.

Ez nem fest valami jól. Szomorú ügy ez. Nagyon felzaklatta az embereimet

– mondta Trump.

Bár elképzelhetetlennek tartom, hogy bármi is legyen bennük. Mint már mondtuk: nem volt összejátszás. Semmiféle összejátszás nem volt

– húzta alá az amerikai elnök.

Az elnökség átadás-átvételét Trump részéről intéző stáb jogászai szombaton levelet küldtek két kongresszusi bizottságban, melyben azt állítják, hogy Mueller engedély nélkül és nem megfelelő módon jutott a levelezésekhez. Az ügyész szóvivője viszont közölte: jogszerűen jutottak hozzá az e-mailekhez. A GSA is tudatta, hogy Trump csapatából minden érintett aláírta, hogy tudomásul veszi, hogy a kormányzati szervereken áthaladó kommunikációt ellenőrizhetik és meg is őrizhetik.

Szó sem volt arról sem, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos hatósági kérést a GSA csak Trump csapatán keresztül intézhetne, ahogyan azt az átadás-átvételt intéző stáb jogásza állítja – tudatta a GSA.

Mueller leváltásának lehetősége sok politikusnál megkongatta a vészharangot. Ellenzéki demokraták szerint alkotmányos válsághoz vezetne, ha Trump leváltaná a kampányának ügyeit vizsgáló ügyészt. Még republikánus politikusok is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy hiba volna Mueller elmozdítása.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Chris Kleponis/Consolidated/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik