Nagyvilág

Nyugdíjazták az argentin haditengerészet parancsnokát a tengeralattjáró incidens miatt

Oscar Aguad védelmi miniszter felszólítására nyugállományba vonult Marcelo Eduardo Hipólito Srur altengernagy, a haditengerészet vezérkari főnöke. Aguad ideiglenes ügyvivőt jelölt ki Srur helyére.

Illetve létrehoznak egy tengeralattjárókon szolgáló tisztekből álló háromtagú vizsgálóbizottságot, amelynek egyik tagja Jorge Bergallo kapitány, a San Juan másodparancsnokának, Jorge Ignacio Bergallónak apja lesz.

Eltűnt argentin tengeralattjáró: élet-halál harc az idővel
Rutimunkára indult, hat napja nincs hír az ARA San Juan legénységéről. Pár napon belül elfogyhat az oxigén a fedélzeten és a hajótest sem bírja sokáig a mélytengeri nyomást. Az idő a mentőcsapatok ellen dolgozik.

A védelmi minisztériumtól független vizsgálóbizottság saját és korlátlan költségvetéssel fog rendelkezni annak érdekében, hogy napvilágra kerüljön az igazság.

A San Juanról utoljára november 15-én érkezett hír. Egyes jelentések szerint víz alatti robbanás történt abban a térségben, ahonnan a tengeralattjáró utoljára bejelentkezett. A San Juan eltűnése előtt a kapitány az egyik akkumulátorkamrában keletkezett elektromos problémáról számolt be, és ezt követően kapott parancsot arra, hogy térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontjára.

A tengeralattjáró utáni kutatásban számos ország vett részt, és mintegy másfélmillió négyzetmérföldnyi óceánfeneket fésültek át radarral, hiába. Szombaton egy brit és egy argentin hajó vizsgálta a mélységet ott, ahol a San Juannak nyoma veszett egy hónappal ezelőtt.

Kiemelt kép:  AFP PHOTO / TELAM AND ARGENTINA’S DEFENSE MINISTRY 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik