Nagyvilág

Pedofil bűncselekmények miatt a gyónási titok eltörlését javasolják Ausztráliában

Egy vizsgálóbizottság a kötelező papi nőtlenséget is töröltetné.

A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság azt javasolja, hogy a hatóságok vonják felelősségre azokat a papokat, akik elhallgatták a gyóntatás közben tudomásukra jutott, pedofil bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékokat. A testület pénteken közzétett jelentésének ajánlásai között szerepel az is, töröljék el a kötelező papi nőtlenséget.

A 2012-ben létrehozott testület összesen 189 ajánlást fogalmazott meg átfogó vizsgálódása alapján, amelynek során az utóbbi öt évben a pedofíliában érintett áldozatoktól és szemtanúktól tájékozódott arról, hogy milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el gyermekek például a katolikus egyház, a cserkészek és a hadsereg intézményeiben, illetve hogy ezek az intézmények hogyan kezelték a felmerült panaszokat.

Az ausztrál főkormányzónak pénteken átadott jelentés készítői megállapították: évtizedeken keresztül katasztrofális hibákat követtek el a katolikus egyház vezetői a pedofil ügyek kezelésében.

A testület ajánlásai között szerepel, hogy az ausztrál püspöki konferencia kérvényezze a Vatikántól, fontolják meg az önkéntes cölibátus bevezetését a papok számára. A püspöki testülettől azt is elvárják, hogy tisztázzák: titoktartás kötelezi-e a papot, ha a gyóntatófülkében tudomására jut, hogy valaki gyerekeket molesztált, illetve hogy a pap adhat-e feloldozást egy elkövetőnek, amíg az nem tett vallomást a rendőrségen.

A bizottság szerint bűncselekménnyé kellene nyilvánítani, ha valaki nem tájékoztatja a hatóságokat, ha pedofil bűntény gyanúja jut a tudomására, és ez alól a papok sem lehetnek kivételek.

Denis Hart érsek, az ausztrál püspöki konferencia elnöke a jelentés közzététele után elmondta: a Vatikán már eddig is komolyan fontolóra vette a bizottság által felvetett dilemmákat a papi titoktartás, illetve a pedofil bűnelkövetők papi feloldozása kérdésében.

Én nem sérthetem meg a titoktartást. Ha egy pap ilyet tesz, kiátkozzák az egyházból,

fogalmazott az érsek.

Tiszteletben tartom az ország törvényeit, de itt egy szent és spirituális megbízásról van szó, amelynek eleget kell tennem, és meg kell próbálnom mindkettőnek megfelelni,

tette hozzá.

Hart érsek elmondta: az ausztrál püspökök továbbítani fogják a Vatikánnak a bizottság ajánlását a kötelező papi nőtlenség feloldását illetően. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a cölibátusnak valódi értékei vannak.

A bizottság azt nem állította, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések a papi nőtlenség közvetlen következményei lennének, de hozzájárulnak a problémához.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő azt tanácsolta az ország minden polgárának, hogy olvassa el a jelentést.

Kiemelt kép: A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, illetve az azokra adott intézményi reakciókat vizsgáló ausztrál bizottság (RCIRCSA) által közreadott kép a bizottság végleges jelentését tartalmazó kötetekről a canberrai főkormányzói hivatalban 2017. december 15-én. MTI/EPA/RCIRCSA/Jeremy Piper

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik