Nagyvilág
Canberra, 2017. december 15.
A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, illetve az azokra adott intézményi reakciókat vizsgáló ausztrál bizottság (RCIRCSA) által közreadott kép a bizottság végleges jelentését tartalmazó kötetekrõl a canberrai fõkormányzói hivatalban 2017. december 15-én. A 2012-ben létrehozott bizottság öt év alatt 57 nyilvános és több mint 8 ezer privát meghallgatáson tájékozódott arról, hogy az érintettek milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el a katolikus egyház, a cserkészek és a hadsereg intézményeiben. A testület ezen a napon átadta jelentését Peter Cosgrove tábornoknak, Ausztrália fõkormányzójának. (MTI/EPA/RCIRCSA/Jeremy Piper)

Pedofil bűncselekmények miatt a gyónási titok eltörlését javasolják Ausztráliában

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 15. 11:47

Egy vizsgálóbizottság a kötelező papi nőtlenséget is töröltetné.

A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság azt javasolja, hogy a hatóságok vonják felelősségre azokat a papokat, akik elhallgatták a gyóntatás közben tudomásukra jutott, pedofil bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékokat. A testület pénteken közzétett jelentésének ajánlásai között szerepel az is, töröljék el a kötelező papi nőtlenséget.

A 2012-ben létrehozott testület összesen 189 ajánlást fogalmazott meg átfogó vizsgálódása alapján, amelynek során az utóbbi öt évben a pedofíliában érintett áldozatoktól és szemtanúktól tájékozódott arról, hogy milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el gyermekek például a katolikus egyház, a cserkészek és a hadsereg intézményeiben, illetve hogy ezek az intézmények hogyan kezelték a felmerült panaszokat.

Az ausztrál főkormányzónak pénteken átadott jelentés készítői megállapították: évtizedeken keresztül katasztrofális hibákat követtek el a katolikus egyház vezetői a pedofil ügyek kezelésében.

A testület ajánlásai között szerepel, hogy az ausztrál püspöki konferencia kérvényezze a Vatikántól, fontolják meg az önkéntes cölibátus bevezetését a papok számára. A püspöki testülettől azt is elvárják, hogy tisztázzák: titoktartás kötelezi-e a papot, ha a gyóntatófülkében tudomására jut, hogy valaki gyerekeket molesztált, illetve hogy a pap adhat-e feloldozást egy elkövetőnek, amíg az nem tett vallomást a rendőrségen.

A bizottság szerint bűncselekménnyé kellene nyilvánítani, ha valaki nem tájékoztatja a hatóságokat, ha pedofil bűntény gyanúja jut a tudomására, és ez alól a papok sem lehetnek kivételek.

Denis Hart érsek, az ausztrál püspöki konferencia elnöke a jelentés közzététele után elmondta: a Vatikán már eddig is komolyan fontolóra vette a bizottság által felvetett dilemmákat a papi titoktartás, illetve a pedofil bűnelkövetők papi feloldozása kérdésében.

Én nem sérthetem meg a titoktartást. Ha egy pap ilyet tesz, kiátkozzák az egyházból,

fogalmazott az érsek.

Tiszteletben tartom az ország törvényeit, de itt egy szent és spirituális megbízásról van szó, amelynek eleget kell tennem, és meg kell próbálnom mindkettőnek megfelelni,

tette hozzá.

Hart érsek elmondta: az ausztrál püspökök továbbítani fogják a Vatikánnak a bizottság ajánlását a kötelező papi nőtlenség feloldását illetően. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a cölibátusnak valódi értékei vannak.

A bizottság azt nem állította, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések a papi nőtlenség közvetlen következményei lennének, de hozzájárulnak a problémához.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő azt tanácsolta az ország minden polgárának, hogy olvassa el a jelentést.

Kiemelt kép: A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, illetve az azokra adott intézményi reakciókat vizsgáló ausztrál bizottság (RCIRCSA) által közreadott kép a bizottság végleges jelentését tartalmazó kötetekről a canberrai főkormányzói hivatalban 2017. december 15-én. MTI/EPA/RCIRCSA/Jeremy Piper

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.