Nagyvilág

Két nehézsorsú pingvint fogadott be a bécsi állatkert

Rocky-t és Howie-t tavaly novemberben Ausztrália két különböző homokos strandján, természetes lakóhelyüktől meglehetősen távol sodorta partra a víz. Miután a legyengült és sérült madarak egy Sydney-i állatkórházban megerősödtek, új otthont kellett számukra találni.

A moseleyi pingvinek régebben az aranytollú vagy sziklaugró pingvinek fajtájához tartoztak, de ma már külön fajként tartják őket számon. Veszélyeztetett madár, egy 2009-es tanulmány szerint az ötvenes évek óta 90 százalékkal csökkent a populációja, ezért felkerült a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára.

A két pingvin 2016 novemberében ismeretlen körülmények között sodródott Ausztrália keleti partjaira, ahol addig sosem találkoztak sziklaugró pingvinekkel. A Taronga Állatkórházban ápolták őket Sydney-ben, de miután megerősödtek, új otthonra volt szükségük. Túlélési esélyük Sydney-ben, természetes lakóhelyüktől távol egyenlő lett volna a nullával.

Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

Ausztráliában ráadásul nincs olyan állatkert, ahol sziklaugró pingvinek élnének. A hím pingvineknek fajtársak, nőstények és utódok nélkül biztosan nem lett volna szép életük. A bécsi Schönbrunni állatkert a világon az egyetlen hely, ahol a fogságban élő pingvineket tenyésztik is, így egyértemű volt, hogy az állatoknak ide kell kerülniük.

Howie-t és Rocky-t októberben szállították az osztrák fővárosba, ahol egy negyven napos karantén után decemberben végre happy enddel zárulhatott a történetük.

Örülünk, hogy Howie és Rocky nálunk talált új otthonra. Az állatkertünkben egy 50 tagú kolóniába kerültek, a pingvinek azonnal befogadták a két újoncot

– mondta Ludwig Fessl, a Schönbrunni állatkert munkatársa.

Kiemelt kép: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik