Nagyvilág

Halálesetig fajultak a Jeruzsálem-zavargások

Megállás nélkül zajlanak a tiltakozások azóta, hogy Trump bejelentette, legyen Jeruzsálem Izrael fővárosa.

Három palesztin is életét vesztette Gázában, amikor összecsaptak a határon izraeli katonákkal – írja a BBC News palesztin tisztviselőkre hivatkozva. Összesen majd’ százan megsérültek a Gázai-övezetben és Ciszjordániában, ahol még mindig amiatt tüntetnek, mert Donald Trump amerikai elnök Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

Ramallahban egy izraeli rendőr is megsebesült, amikor egy palesztin késsel támadt rá. A támadót meglőtték, a kórházban meghalt.

A zavargások a pénteki ima után robbantak ki, gumikat égettek és kövekkel dobálták az izraeli rendőröket, katonákat., akik könnygázzal és éles lőszerrel is válaszoltak. Trump december 6-i bejelentése óta nyolc tiltakozó halt meg, bár ketten közülük gázai milicisták, akik robbanóanyagot szállítottak, az meg felrobbant idő előtt. Gázából folyamatosan érkeznek a rakéták is Izrael területére, a zsidó állam ezekre légicsapásokkal felel.

Izrael 1967-ben szállta meg teljes Jeruzsálemet, amit osztatlanként fővárosának tart. Ezt azonban Trumpig a világ egy országa sem ismerte el, a nagykövetségek is Tel-Avivban voltak berendezve. A palesztinok ellenben a város keleti felét szeretnék fővárosuknak, amit Izrael nemcsak megszállva tart, hanem a nemzetközi jog felrúgásával zsidó telepeket épít ott.

(Kiemelt kép: MTI / EPA / Mohamed Szaber)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik