Nagyvilág

Biztosan kormányon az osztrák szélsőjobb

Nemzetközi tiltakozásokat se várnak, mindenki beletörődött az elkerülhetetlenbe.

A 31 éves Sebastian Kurz kormányt alakíthat most már, ugyanis sikerült lezárni a koalíciós tárgyalásokat a választásokon győztes néppárt (ÖVP) és a szélsőjobbos Szabadságpárt (FPÖ) között – írja a német Spiegel. A szélsőpopulista kormány élére kerülő Kurz válik ezzel Európa legfiatalabb miniszterelnökévé.

Kurz és az FPÖ-vezér Heinz-Christian Strache hét hete egyeztettek csapataikkal a leendő koalícióról, miután e két párt érte el a legjobb eredményt az osztrák parlamenti választásokon (az ÖVP 31,5, százalékot és 62 képviselői helyet szerzett). Itt mindkét párt a menekülthelyzettel kampányolt, jól is jöttek ki a félelmekből.

A Spiegel szerint a legforróbb együttműködés az adóreform terén, a közvetlen demokrácia erősítésében és egy keményebb migrációs politikában várható majd. Az iskolákban is lehetnek változások, ahogy a kocsmákban dohányzás terén is. A leendő kormánytagokról is megy már a tippelgetés. A mostani külügyminiszter és leendő kormányfő Kurz helyére a Közel-Kelet szakértője, a pártonkívüli Karin Kneissl jöhet.

Hiába antipatikus sokaknak az FPÖ részvétele a kormányban, várhatóan Alexander van der Bellen államfő sem gördít majd akadályt ez elé. Most a Spiegel olyan nemzetközi tiltakozáshullámra és uniós fenyegetésekre se számít, mint amikor legutóbb Jörg Haiderék kerültek a kormányba.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / JOE KLAMAR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik