Nagyvilág

Élelemhiány miatt egyre több az észak-koreai szellemhajó

Az észak-koreai halászok sorozatos hajótörése Japán partjainál – vagy szerencsés esetben csak elsodródásuk – arra utal, hogy súlyos élelemhiány van a kommunista diktatúrában – vélik japán elemzők. A halászoknak ugyanis a hazai partoktól egyre távolabb kell dolgozniuk a Japán-tengeren. Ennek az az oka, hogy a súlyos ENSZ-szankciók sújtotta ország devizahiányban szenved, ezért tavaly eladta Kínának sárga-tengeri halászati jogainak egy részét. Viszont Kim Dzsong Un állami vezető utasítására 2013 óta minden évben növelni kell a zsákmányt – állítja Sigemura Tosimicu, a tokiói Vaszeda Egyetem Észak-Koreával foglalkozó vezető professzora.

Pion Csinil koreai származású japán író és újságíró pedig arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy az élelemhiány miatt az észak-koreaiak fejenként csak 300 gramm élelmiszert kapnak naponta az államtól. Phenjan importálna alapvető élelmiszert Kínából, de nincs elegendő devizája. A tavalyihoz képest idén harmadával csökkent az észak-koreai devizatartalék a nemzetközi szankciók miatt, amelyet nukleáris és rakétaprogramja miatt vezettek be az ország ellen – mondta az újságíró.

Minden évben több tucatnyi rossz állapotban lévő és rosszul felszerelt halászhajó sodródik el a japán szigetekig vagy rosszabb esetben a tengerbe vész, de csak idén novemberben 28 ilyen eset történt, legalábbis amiről a japán parti őrség tud. Ilyen sok, hasonló szerencsétlenségre nem volt még példa. A parti őrség az idén 42 észak-koreai hajótöröttet mentett meg, ami szintén rekord. Viszont sokszor csak a halászok holttestét vagy maradványait találják meg a lélekvesztőkben, amelyeket Japánban „fantomcsónakoknak” neveznek. Idén eddig 18 holttestet találtak.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/The Yomiuri Shimbun

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik