Nagyvilág

Nigériai olajat venne a magyar kormány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 05. 15:20

Az afrikai ország lakossága alig profitál a hatalmas olajbevételekből a mindent átszövő korrupció miatt.

Nigériából venne nyersolajat és cseppfolyósított földgázt a magyar kormány – az erről szóló hírt az Átlátszó szúrta ki egy lagosi hírportálon. A beszámoló szerint ezt a szándékot az afrikai országba akkreditált magyar nagykövet, Dr. Ternák Gábor közölte a nigériai állami olajvállalat, az NNPC vezetőjével.

Ternák a hír szerint arra hivatkozott, hogy diverzifikálni akarjuk a jelenlegi forrásokat, és azt is kilátásba helyezte, hogy magyar szakemberek segítenének a nigériai olajiparnak, és a magyar egyetemek részt vehetnének a nigériai olajipari szakemberek képzésében.

Maikanti Baru, az NNPC főnöke a nagykövettel közölte, hogy ha olajat akar Magyarország, akkor lehetősége van beszállni az épp futó pályázatba, amelyen kiválasztják azokat a vállalatokat, akik 2018-ban vásárolhatnak a nigériai olajból. A másik lehetőség, hogy megvárják az eredményt, és az egyik nyertes kereskedőtől vesznek később olajat. Tavaly ugyan 39 nyertese volt a tendernek, de ezek közül csak három külföldi nemzeti olajvállalat volt, a kínai, az indiai és a dél-afrikai.

Cseppfolyósított földgázra 2022-ig van szerződött vevője a nigériai olajvállalatnak, de mindig van maradék készlet, amit rövid távú szerződésekkel adnak el, Magyarország erre is bejelentkezhet – vázolta Baru.

Nigéria egyébként a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, bevételeinek 85 százalékát és exportjának 95 százalékát a kőolaj adja. Azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján is megjegyzik, hogy a jelentős olajbevételek ellenére rendkívül rosszak az életminőségi mutatók, az olajbevételek által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció kialakulásához.

Az Átlátszó emlékeztet: hazánk 2013-ban nyitotta újra nigériai nagykövetségét a „déli nyitás” keretében, de az elmúlt években importunk elhanyagolható volt, legfeljebb néhány százezer dollárt tett ki, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig kevesebb mint 19 millió dollár értékben exportáltunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.