Nagyvilág

Fegyelmi indul a feleségverőt mentegető portugál bíró ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 05. 20:42

Joaquim Neto de Moura szerint a nő állítólagos házasságtörése miatt érthető volt a bántalmazás.
Korábban a témában:

Fegyelmi eljárást indított kedden a portugál Legfelsőbb Bírói Tanács Joaquim Neto de Moura bíró ellen, aki hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában október végén kihirdetett ítéletével, amelyben egy nő ellen elkövetett erőszakcselekményt a sértett állítólagos házasságtörésére hivatkozva igazoltnak ítélt.

A tanács közleménye szerint fegyelmi eljárást indított Neto de Moura ellen „a közérdek védelmét és fenntartását szolgáló funkcionális feladatok megsértése” miatt, amely feladatok „kötelezik őt a közbizalom kialakítására irányuló módon való eljárásra, amelyen az igazságszolgáltatás alapul”. A legfelsőbb bírói tanács Neto de Mourán kívül fegyelmi eljárást indított az ítéletet aláíró Maria Luísa Arantes bírónő ellen is „a kötelező gondosság elmulasztása miatt”. A portugál sajtó szerint a bírónő túlzott munkaterhelése miatt csak átfutotta az ítéletet annak aláírása előtt.

Neto de Moura ítélete hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában és a portugál közösségi portálokon, számos emberi jogi csoport bírálatát kiváltva. Ítéletében ugyanis a bíró „bizonyos megértést” tanúsított a volt feleségét állítólagos házasságtörése miatt megtámadó vádlott iránt, kijelentve, hogy a nő házasságtörése „nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára” nézve.

A férfi 2015-ben az utcán egy szögekkel kivert ütővel megtámadta a nőt, vágásokat és zúzódásokat okozva testén.

Neto de Moura egyben megjegyezte, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, valamint egy 1886-os portugál törvényt idézett, amelynek értelmében csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.

A vádlottat 15 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 1750 eurós (közel 540 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték. Az ügyész a büntetést túl enyhének találta, és fellebbezett, 3 év és hat hónap elzárás kiszabását kérve a vádlottra. A fellebbviteli bíróság azonban október 11-én elutasította a kérvényét. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.