Nagyvilág

Egyiptom hadat üzent a Sínai-félszigetnek

Nem maradhat megtorlatlanul a háromszáz halottat követelő merénylet. Az egyiptomi elnök a legkeményebb eszközökkel akar rendet tenni, háború lesz.

Még az Iszlám Állam mércéjével mérve is iszonyatosan megrázó és hatalmas merényletet követtek el pénteken az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten, amibe 305 ember, köztük 27 gyerek halt bele. A felelősséget ugyan még egyik csoport sem vállalta magára, de az egyiptomi elnök bedühödött:

közölte, minden létező brutális erejét használja fel a hadsereg, és három hónap alatt tegye stabillá és biztonságossá a térséget – írja a BBC News.

Az Iszlám Állam sejtjei 2013 óta működnek a Sínain, rendőrök és katonák százait ölték meg kampányuk folyamán. Működésüknek az adott nagy lökést, amikor az egyiptomi hadserege megpuccsolta a megválasztott Mohammed Murszi elnököt, a helyére pedig Abdul Fattah el-Sziszi ült be. Az ISIS azóta aktív, bár a mostani Bir al-Abed-i merényletet nem vállalta magára.

Voltak azonban véres akcióik, a kopt keresztény kisebbség tagjait rendszeresen támadják, valamint magukra vállalták egy orosz utasszállító repülő felrobbantását is, amibe 224 ember halt bele. De mindeddig nem támadtak meg muszlim imahelyet (ezt is valószínűleg azért, mert az ISIS fanatikusai eretneknek tartják az itt imádkozó szúfi felekezet tagjait).

Szerdán Sziszi elnök egy Mohamed próféta születése alkalmából tartott ünnepségen mondta el a vezérkari főnökének, Mohammed Farid Hegázinak, hogy rendet kell tennie. Az ő felelőssége a biztonság és stabilitás helyreállítása, valamint a belügyminisztériumé – tette hozzá.

Apró tettek már történtek: a belügy épp szerdán jelentette be, hogy Iszmailija tartományban egy rajtaütésben 11 milicistával végeztek, hat főt őrizetbe vettek. Az akciót nem kötötték a fent említett terrortámadáshoz, amit 25-30 támadó hajtott végre automata fegyverekkel. Ők amúgy egy ISIS-zászlóval felcicomázott terepjáróval érkeztek, és mindenkire lőttek, még a kiérkező mentőkre is.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik