Nagyvilág
US President Donald Trump listens with Navajo Code Talkers in the Oval Office of the White House during an event to honor Native American code talkers who served in World War II November 27, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Trump indián veteránok előtt viccelődött Pokahontasszal

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 11. 28. 12:48

Donald Trump nem tud viselkedni, ez derült ki sokadszorra. A lenti jelenet az újabb bizonyíték.

Az amerikai elnök idős navahó kódbeszélőket fogadott  a Fehér Házban. A kódbeszélők az USA hadseregében szolgáló, főleg indián származású híradó katonák voltak, akik az angol parancsokat, üzeneteket a saját anyanyelvükre fordítva továbbították, amit az ellenség képtelen volt megfejteni.

Trumpból ezeknek az embereknek a jelenléte a következő „beszédet” váltotta ki:

Csak meg akarom köszönni nektek, hogy nagyon, nagyon különleges emberek vagytok. Már sokkal korábban itt voltatok, mint közülünk bárki

– mondta az amerikai elnök, amivel az óvodás megfogalmazáson túl nincs is probléma, viszont ezután azt sikerült mondania, hogy

Bár a Kongresszusban van egy képviselő, aki még nálatok is régebben van itt – őt Pokahontasznak hívjuk.

Trump ezzel a demokrata Elizabeth Warrenre, massachusettsi szenátorra utalt. Ugyan nem mondta ki a nevét, de korábban többször hívta így a képviselőt, egyértelműen azzal a céllal, hogy degradálja őt.

Tehát az amerikai elnök nem bírta ki, hogy egy szerinte vicces gúnynévvel illesse egy politikai ellenfelét, miközben három háborús hősnek beszélt. Mindezt rasszista felhanggal, amit nem voltak restek felróni neki a különféle indián szervezetek, de a három veterán arcán is látszik, hogy nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A helyzetet tovább rontja, hogy a jelenet hátterében az USA hetedik elnökének, Andrew Jacksonnak a portréja lóg a falon. Ő volt az az elnök, aki 1830-ban aláírta azt a törvényt, amely megfosztotta az indián őslakosokat földjeiktől. Ennek a törvénynek köszönhetően történt a Könnyek útjának nevezett esemény, amikor is a telepesek több ezer cserokit tereltek át földjeikről Oklahomába erőltetett menetben, aminek köszönhetően több ezren még azelőtt meghaltak, hogy valaha megérkeztek volna.

United States Senator Elizabeth Warren (Democrat of Massachusetts), speaks during a ceremony dedicating a chair in the United States Capitol Building to honor United States soldiers labeled as 'Prisoners of War' or 'Missing in Action' at the United States Capitol Building in Washington, D.C. on November 8th, 2017. Credit: Alex Edelman / CNP  - NO WIRE SERVICE - Photo: Alex Edelman/Consolidated News Photos/Alex Edelman - CNP
Elizabeth Warren. Alex Edelman / CNP – NO WIRE SERVICE

Elizabeth Warren is reagált Trump beszólására:

Nagyon szerencsétlen helyzet, hogy az Amerikai Egyesült Államok Elnöke képtelen anélkül végigcsinálni egy háborús hősök tiszteletére tartott ceremóniát, hogy rasszista mocsok hagyná el a száját.

A Fehér Ház sajtófőnöke, Sarah Sanders szerint a pokahontaszozás nem volt rasszista megszólalás. Majd áttért arra, hogy arról kellene beszélni, hogy miért is csúfolják Warrent Pokahontasznak. A névnek az az eredete, hogy a demokrata politikusról korábban kiderült, hogy úgy tanított a Harvard egyetemen, hogy indián őslakosnak vallotta magát, miközben többek szerint nem az. Ez a „hazugság” feltehetően hozzásegítette a tanárok között kisebbségi kvótát fenntartó egyetemen szerzett álláshoz, amit a Harvard is elismert.

Warren nyilvánosan is natív amerikainak vallotta magát, többször nyilatkozott úgy, hogy nagyon „büszke a hagyományaira.” Szerinte a karrierjét sosem befolyásolta, hogy indiánként identifikálódik. Korábban, 2012-ben a szenátori kampányban Warren ellenfele, a republikánus Scott Brown is támadta azzal Warrent, hogy hazudik a felmenőiről, emiatt arra is felszólította, hogy csináljon DNS-tesztet.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/Brendan Smialowski

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.