Nagyvilág

Trump indián veteránok előtt viccelődött Pokahontasszal

Donald Trump nem tud viselkedni, ez derült ki sokadszorra. A lenti jelenet az újabb bizonyíték.

Az amerikai elnök idős navahó kódbeszélőket fogadott  a Fehér Házban. A kódbeszélők az USA hadseregében szolgáló, főleg indián származású híradó katonák voltak, akik az angol parancsokat, üzeneteket a saját anyanyelvükre fordítva továbbították, amit az ellenség képtelen volt megfejteni.

Trumpból ezeknek az embereknek a jelenléte a következő „beszédet” váltotta ki:

Csak meg akarom köszönni nektek, hogy nagyon, nagyon különleges emberek vagytok. Már sokkal korábban itt voltatok, mint közülünk bárki

– mondta az amerikai elnök, amivel az óvodás megfogalmazáson túl nincs is probléma, viszont ezután azt sikerült mondania, hogy

Bár a Kongresszusban van egy képviselő, aki még nálatok is régebben van itt – őt Pokahontasznak hívjuk.

Trump ezzel a demokrata Elizabeth Warrenre, massachusettsi szenátorra utalt. Ugyan nem mondta ki a nevét, de korábban többször hívta így a képviselőt, egyértelműen azzal a céllal, hogy degradálja őt.

Tehát az amerikai elnök nem bírta ki, hogy egy szerinte vicces gúnynévvel illesse egy politikai ellenfelét, miközben három háborús hősnek beszélt. Mindezt rasszista felhanggal, amit nem voltak restek felróni neki a különféle indián szervezetek, de a három veterán arcán is látszik, hogy nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A helyzetet tovább rontja, hogy a jelenet hátterében az USA hetedik elnökének, Andrew Jacksonnak a portréja lóg a falon. Ő volt az az elnök, aki 1830-ban aláírta azt a törvényt, amely megfosztotta az indián őslakosokat földjeiktől. Ennek a törvénynek köszönhetően történt a Könnyek útjának nevezett esemény, amikor is a telepesek több ezer cserokit tereltek át földjeikről Oklahomába erőltetett menetben, aminek köszönhetően több ezren még azelőtt meghaltak, hogy valaha megérkeztek volna.

Elizabeth Warren. Alex Edelman / CNP – NO WIRE SERVICE

Elizabeth Warren is reagált Trump beszólására:

Nagyon szerencsétlen helyzet, hogy az Amerikai Egyesült Államok Elnöke képtelen anélkül végigcsinálni egy háborús hősök tiszteletére tartott ceremóniát, hogy rasszista mocsok hagyná el a száját.

A Fehér Ház sajtófőnöke, Sarah Sanders szerint a pokahontaszozás nem volt rasszista megszólalás. Majd áttért arra, hogy arról kellene beszélni, hogy miért is csúfolják Warrent Pokahontasznak. A névnek az az eredete, hogy a demokrata politikusról korábban kiderült, hogy úgy tanított a Harvard egyetemen, hogy indián őslakosnak vallotta magát, miközben többek szerint nem az. Ez a „hazugság” feltehetően hozzásegítette a tanárok között kisebbségi kvótát fenntartó egyetemen szerzett álláshoz, amit a Harvard is elismert.

Warren nyilvánosan is natív amerikainak vallotta magát, többször nyilatkozott úgy, hogy nagyon „büszke a hagyományaira.” Szerinte a karrierjét sosem befolyásolta, hogy indiánként identifikálódik. Korábban, 2012-ben a szenátori kampányban Warren ellenfele, a republikánus Scott Brown is támadta azzal Warrent, hogy hazudik a felmenőiről, emiatt arra is felszólította, hogy csináljon DNS-tesztet.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/Brendan Smialowski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik