Nagyvilág

Észak-koreaiakat vetett partra a tenger Japánban

Jurihondzsó város jachtkikötőjében találtak rá csütörtökön egy észak-koreai halászhajóra nyolc fős legénységgel a fedélzetén, közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy mindnyájukat őrizetbe vették.

A férfiak azt mondták, hogy a hajójuk meghibásodott, emiatt sodródtak át a japán vizekre. Úgy tudni, hogy saját lábukon hagyták el a járművet és később egy koreai tolmács segített a kihallgatásukban – írja a BBC.

A japán média szerint a férfiak állítólag tintahalat halásztak, a csónakra pedig villanykörte volt rögzítve, amely megkönnyíthette az éjszakai munkájukat.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Japánban szeretnének-e maradni, vagy visszatérnek Észak-Koreába.

Észak-koreai halászhajók viszonylag gyakran tévednek át japán területre, a parti őrségnek pedig sokszor kell a bajba jutottak segítségére sietnie. Előfordul az is, hogy a hajókon már csak holttesteket találnak, ami arra utal, hogy jó ideje hánykolódtak a tengeren.

A hajóval történő disszidálás ugyanakkor rendkívül ritka, tekintve, hogy hatalmas a távolság a két ország között. Volt viszont már rá példa: 2011-ben kilenc észak-koreai próbált átvitorlázni Dél-Koreába, de Japánban kötöttek ki.

Férges lehet az észak-koreaiak fele
Csak egy dezertőr kellett, hogy lehulljon a lepel Észak-Korea férgeiről.

Kiemelt kép: Europress/AFP/JIJI PRESS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik