Nagyvilág

Családi vacsorákat vág tönkre a Trump-imádat vagy -gyűlölet

És az a szomorú, hogy az egész Magyarországon is ismerős lehet.

Roppant érdekes cikket írt a Vice arról a folyamatról, ahogy emberek megutálják egymást pusztán különböző politikai nézeteik miatt. A cikk azzal startol, hogy leírja az idilli régi időket, amikor még a család egységesen ünnepelte a karácsonyokat vagy hálaadásokat, hiába szerette vagy utálta egyik-másik rokon Bill Clintont.

Azonban a tavalyi választások óta valami Amerika-szerte megtört az emberekben. Az @Education4Libs (kb. Oktatás a Libsiknek) kitett a Twitterre egy olyan mondatot, aminek lényege, hogy egy csomó pénz megspórolható karácsonyi ajándékon, ha a (trumpista) ember megosztja politikai nézeteit a Facebookon. Donald Trump rajongói jót kacagtak és őrült ütemben osztották meg a bejegyzést. Erre tragikomikus válaszok jöttek.

Az egyik tweetelő közölte, teljesen lecsupaszította a barátai listáját, hárman maradta csak. Másikukat a családja tagadta ki, úgyhogy harmadmagával fog csak ünnepelni.

Trump kormányzása ugyanis szélsőségesen megosztó, de erre is játszik rá. Folyamatosan ellenséget keres és beszólogat mindenkinek, és emiatt nem lehet semlegesen tekinteni rá, mindenkit állásfoglalásra késztet. Ahogy a Vice fogalmaz, egy trumpista szemszögéből úgy néz ki a világ, hogy “vagy Trumppal tartasz, vagy baszd meg.”

Mindez persze a média sara is, ami tovább élezi a feszültségeket, de persze a másik politikai oldal sem ártatlan. Mindenesetre egyre több az olyan ember, aki még egy ünnepi vacsorán is állásfoglalásra kényszerít agresszíven mindenkit, majd sértődötten elvonul.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / YURI GRIPAS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik