Nagyvilág

Mugabe újra megjelent a nyilvánosság előtt

Robert Mugabe zimbabwei elnök a katonai hatalomátvétel utáni első nyilvános szerepléseként beszédet mondott pénteken egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen a fővárosban.

A nyilvános szereplés lehetőséget teremt az elnöknek arra, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát, noha az országban egyre erősebb a követelés, hogy mondjon le

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélozott járművek előző nap lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat, valamint házi őrizetbe helyezték az elnököt

Közben a zimbabwei hadsereg őrizetbe vette pénteken Robert Mugabe elnök környezetének több tagját. A hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy megtisztítsa Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől.

Ezzel egy időben a kormánypárt, a ZANU-PF magas rangú forrásai arról számoltak be, hogy pénteken ülést tartanak, amelyen előterjesztik Mugabe menesztését. Azt is közölték, hogy ha Mugabe nem hajlandó távozni a hatalomból, akkor alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

Egy nyilatkozó azt mondta,

nincs visszaút. Ha nagyon makacs lesz, akkor elrendezzük, hogy vasárnap menesszék. Ha ez megtörtént, kedden alkotmányos vádemelést indítanak.

Közben hazatért Zimbabwéba Emmerson Mnangagwa alelnök, akinek november 6-ai menesztése a katonai hatalomátvételt kiváltotta. Egy, a leváltott alelnökhöz közel álló és a hadsereggel is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy Mnangagwa csütörtök óta az országban tartózkodik.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélozott járművek előző nap lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

(BBC, MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Ben Curtis)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik