Nagyvilág

Nem volt elég 37 év, Mugabe nem akar távozni

Zimbabwét fura csend lepi be: a hadsereg az úr, dél-afrikaiak közvetítenek, az elnök makacs.

Robert Mugabe, a szerdán egy vértelen puccsal kvázi eltávolított elnök még mindig házi őrizetben van Zimbabwében, de tárgyalni tudott a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) küldötteivel. Ők arra akarják rávenni az országot 37 évig irányító, már 93 éves diktátort, hogy mondjon le. A fővárost, Hararét szerdán foglalta el a hadsereg, miután Mugabe leváltotta az alelnököt, Emmerson Mnangagwát.

Gucci Grace hatalmat akart, de tankok elől kellett elszaladnia
Az öreg gárda és a kormánypárt ifjai addig marták egymást a hatalomért Zimbabwében, amíg a hadsereg meg nem puccsolta az egész rendszert.

A sokáig elnyomott zimbabwei ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai is közölte, Mugabének le kell mondania, helyre kell állítani a demokráciát. Az elnök azonban hallani sem akar távozásáról, makacsul állítja, hogy ő a legitim elnök (bár a legutóbbi pár választást megfigyelők szerint elcsalta). Nagyjából ezen az állásponton van a BBC News szerint az Afrikai Unió soros elnöke és guineai elnök Alpha Condé is:

megkérte a hadsereget, hogy térjen vissza a laktanyáiba és állítsa helyre az alkotmányos rendet. Azt is mondta, az AU nem fogja elfogadni a katonai hatalomátvételt.

Az SADC se örülne ennek, ugyanis a dél-afrikai térségben ritkák a puccsok, és a mostani elismerésével veszélyes precedenst teremtenének. A Dél-afrikai Köztársaság érdeke pedig a stabilitás lenne, mivel zimbabwei gazdasági menekültek milliói élnek ott jelenleg is.

Harare és az ország is nyugodt és feszült egyszerre, a lapok változó hangnemben írnak a történtekről, a tévék és rádiók újra a műsorterv szerint sugároznak. A jövő még rejtélyes, de a kormánypártból, a ZANU-PF-ből kibeszélő egy forrás azt mondta a BBC-nek, hogy a decemberi pártkongresszuson szeretnék hivatalossá tenni, hogy Mnangagwa legyen az új államfő és pártvezető.

Nagy ellenfele, a first lady Grace Mugabe a kezdeti hírekkel (miszerint Namíbiába menekült) ellentétben Mugabe mellett van támogatóival együtt. Az ún. G40 csoport több tagját letartóztatták, az egyikőjük fura videóüzenetben kért elnézést, amiért támadta a hadsereg vezetőjét.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO/JEKESAI NJIKIZANA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik