Nagyvilág

Rekordot ígér az afgán ópiumtermelés

Idén 9000 tonna - a heroin alapanyagául is szolgáló - ópiumot állítottak elő.

Rekordmagas az idei ópiumtermelés Afganisztánban, köszönhetően a művelés alá vett földek kiterjesztésének, ami 87 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban.

Ennek kapcsán figyelmeztetettek arra is, hogy a helyi terrorcsoportok több bevételhez juthatnak és kiterjeszthetik tevékenységüket, miközben világ drogpiacaira magas minőségű és alacsonyabb árú heroin juthat el, ami nagyobb fogyasztást generált.

Az UNODC már tavaly is jelezte, hogy a kabuli központi vezetés ellenőrzésének gyengülése az afgán térségekben a máktermesztés felszámolását célzó amerikai erőfeszítések összeomlásához vezethet. Washington a dél-ázsiai ország 2001-es inváziója óta a helyi ópiumtermelés visszafogásán van.

Idén a tavalyihoz képest több mint kétszer akkora földterületen, 750 hektáron semmisítettek meg mákot a tartományi kormányzatok, de illegális ültetvények területe 60 százalékkal, 328 ezer hektárra nőtt, különösen Afganisztán déli és északkeleti szegleteiben.

A hektáronkénti átlagtermést is fokozták 15 százalékkal a tavalyi eredményekhez képest. Pénzügyi értelemben az országban összesen előállított, termelői áron számított ópium értéke 50 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra növekedett, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékát teszi ki. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik