Külföld
Peruvian farmer Saul Luciano Lliuya stands next to his lawyer Roda Verheyen as he gives an interview outside the higher regional court of Hamm, western Germany, where the hearing of an appeal began on November 13, 2017.
Saul Luciano Lliuya accuses German energy giant RWE of contributing to climate change that is threatening his home and livelihood in the Andes. A lower court in the western city of Essen where RWE is based dismissed the initial lawsuit in December 2016, ruling that Luciano had failed to demonstrate a direct link between the German utility and the flood risk. Luciano, who is also a mountain guide, is now hoping the higher court in the city of Hamm will side with him in what German media have likened to a "David versus Goliath" battle.
 / AFP PHOTO / dpa / Guido Kirchner / Germany OUT

Árvízveszély miatt pereli a perui gazda a német energiaipari óriást

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 11. 13. 14:41

Az RWE szerint nem lehet őket felelősségre vonni a klímaváltozás következményeiért.
Korábban a témában:

Hétfőn kezdődik Németországban, a hammi bíróságon annak a perui gazdálkodónak az ügye, aki beperelte az RWE energiaipari vállalatot. Saul Luciano Lluiya szerint a vállalat tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Andok-beli otthonát áradás fenyegeti, a klímaváltozás ugyanis gleccserolvadást eredményez.

Az esseni bíróság korábban ejtette az ügyet, szerintük a férfi nem tudott közvetlen kapcsolatot felmutatni az RWE tevékenysége, és az áradásveszély között. A 37 éves, kétgyermekes férfi viszont úgy látja: a német cég a világ egyik legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsátója, egyike azon vállalatoknak, amelyek nem vállalták a felelősséget tevékenységük következményeiért. Nem kell ügyvédnek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy ez nem igazságos – jelentette ki.

A gazdálkodó azt szeretné, hogy az RWE fizessen hozzájárulást Huaraz városának árvíz elleni védekezéséhez, és a saját ingatlanán elvégzett óvintézkedésekhez. A cég szerint az ügynek nincs jogi alapja, mert egy vállalatot nem lehet felelősségre vonni a klímaváltozás következményeiért.

Saul Luciano Lluiya a vádat egy 2013-as tanulmányra alapozza, amely szerint az iparosodás kezdete óta kibocsátott üvegházhatású gázok legalább fél százalékáért az RWE felel, így legalábbis részben felelős a klímaváltozásért. Az RWE azonban azt hangsúlyozza, hogy milliárdokat fektettek a megújuló energiaforrások kiaknázásába. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.