Nagyvilág

Árvízveszély miatt pereli a perui gazda a német energiaipari óriást

Az RWE szerint nem lehet őket felelősségre vonni a klímaváltozás következményeiért.

Hétfőn kezdődik Németországban, a hammi bíróságon annak a perui gazdálkodónak az ügye, aki beperelte az RWE energiaipari vállalatot. Saul Luciano Lluiya szerint a vállalat tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Andok-beli otthonát áradás fenyegeti, a klímaváltozás ugyanis gleccserolvadást eredményez.

Az esseni bíróság korábban ejtette az ügyet, szerintük a férfi nem tudott közvetlen kapcsolatot felmutatni az RWE tevékenysége, és az áradásveszély között. A 37 éves, kétgyermekes férfi viszont úgy látja: a német cég a világ egyik legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsátója, egyike azon vállalatoknak, amelyek nem vállalták a felelősséget tevékenységük következményeiért. Nem kell ügyvédnek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy ez nem igazságos – jelentette ki.

A gazdálkodó azt szeretné, hogy az RWE fizessen hozzájárulást Huaraz városának árvíz elleni védekezéséhez, és a saját ingatlanán elvégzett óvintézkedésekhez. A cég szerint az ügynek nincs jogi alapja, mert egy vállalatot nem lehet felelősségre vonni a klímaváltozás következményeiért.

Saul Luciano Lluiya a vádat egy 2013-as tanulmányra alapozza, amely szerint az iparosodás kezdete óta kibocsátott üvegházhatású gázok legalább fél százalékáért az RWE felel, így legalábbis részben felelős a klímaváltozásért. Az RWE azonban azt hangsúlyozza, hogy milliárdokat fektettek a megújuló energiaforrások kiaknázásába. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik