Nagyvilág

A libanoni elnök szerint nem engedik el Szaúd-Arábiából a libanoni miniszterelnököt

24.hu
24.hu

2017. 11. 12. 19:10

A libanoni elnök szerint Szaúd-Arábiában korlátozzák Szaad Haríri állítólag lemondott kormányfő mozgásszabadságát. Michel Aun erről vasárnap hivatalos nyilatkozatot adott ki, az elsőt azóta, hogy Haríri november 4-én, rejtélyes körülmények között bejelentette lemondását a szaúdi televízióban.

A kormányfő előtte egy hét leforgása alatt kétszer is járt Szaúd-Arábiában. Michel Aun nyilatkozata szerint Haríri még a családtagjaival sem érintkezhet szabadon, amióta Rijádban tartózkodik. A brit hírügynökség által idézett más libanoni kormányforrások szerint a miniszterelnököt az akarata ellenére tartják vissza a szaúdi fővárosban.

Aun szerint a körülmények kétségeket keltenek minden iránt, amit Haríri mondott vagy mondani fog, és a lemondását nem lehet saját szabad akarata megnyilvánulásának tekinteni.

A brit hírügynökség értesülései szerint november 3-án Harírit a szokásokkal ellentétben nem fogadta senki a szaúdi kormány vagy az uralkodóház részéről, amikor Rijádba érkezett hivatalos látogatásra. A repülőtéren elvették a telefonját, és másnap arra kényszerítették, hogy bejelentse lemondását. Mindennek a hátterében Szaúd-Arábia és Irán vetélkedése áll a térségbeli vezető szerepért. A két hatalom szembenállása fegyveres konfliktusokban is megnyilvánul Irakban, Szíriában és Jemenben is – emlékeztetett a Reuters.

Harírihez közelálló források szerint Rijádnak az a kifogása a libanoni miniszterelnök ellen, hogy nem kész meggyengíteni országában a Hezbollah radikális síita szervezetet, amely Irán támogatását élvezi. Több libanoni forrás is úgy véli, hogy a szaúdiak Haríri Bahaa nevű bátyját szeretnék a helyébe állítani Libanon vezető szunnita politikusaként. Róla a források úgy vélik, hogy már Szaúd-Arábiában tartózkodik, de ezt a sivatagi monarchia illetékesei nem erősítették meg.

Szaúd-Arábia vasárnap azt kérte, hogy Irán ügyében egy hét múlva tartsanak rendkívüli ülést az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei.

Bejrútban vasárnap, az idei hagyományos maratoni futás nézői és résztvevői közül sokan feliratokon követelték, hogy Haríri hazatérhessen. “Azt akarjuk, hogy visszajöjjön a miniszterelnökünk” – volt az egyik plakáton.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.