Nagyvilág

Fényes diadallal tér vissza a porondra Berlusconi

A veterán exminiszterelnök a jövő évi választásokra gyúr, Szicíliát már el is foglalta.

Nem úgy tűnik, hogy így 81 évesen fel akarná adni a politizálást az olaszok örök politikusa, Silvio Berlusconi. A BBC News ír arról, hogy a mágnás a politikai visszatérésére készül azután, hogy pártja megnyerte a szicíliai tartományi választást.

Jövőre szokás szerint előrehozott választásokat tartanak Olaszországban, így Szicíliára a legtöbb elemző nagy tesztként tekintett. Berlusconi Forza Italia pártja és a jobbos Északi Liga, valamint Olasz Testvérek egy jobbközép blokkot alkottak, ezzel tudtak győzni. Jelöltjük, Nello Musumeci a szavazatok 40 százalékával győzött, még a populista Öt Csillag Mozgalmat is megverve. Berlsuconi így értékelt a Facebookon:

Szicília, épp ahogy kértem, az igazi, komoly, konstruktíc változás ösvényét választotta, ami őszinteségen, hozzáértésen és tapasztalaton alapul.

Jelöltje, Musumeci elsődleges feladatának azt mondta, hogy a választói érdektelenséget feljebb tornássza Szicíliában. Ugyanis most is távol maradt a voksolástól a szigetlakók 50 százaléka.

Berlusconit kormányon és kormányon kívül is botrányok övezik. A négyszeres miniszterelnököt négy éve adócsalási ügye miatt tiltották el a közügyektől és a parlamenttől, most igyekszik fellebbezni ez ellen, hogy 2018-ban indulhasson. Az ügyet már az Európai Emberi Jogi Bíróságig vitte, ami még idén dönt róla.

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik