Nagyvilág

Dübörög a szlovákiai megyei választás

24.hu
24.hu

2017. 11. 04. 08:40

Rajtvonalhoz álltak a pártok, egymás ellen küzd az MKP és a Most-Híd.
Korábban a témában:

Megkezdődött Szlovákiában az ország ötödik megyei választása szombat reggel. Minden olyan 18. évét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is. A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombat reggel 7-től este 10-ig 90 választókörzet csaknem 6000 szavazókörében adhatják le voksukat 8 megye 78 megyeelnök-jelöltjének és több ezer képviselőjelöltjének valamelyikére.

Szlovákiában a megyei választás tétje jelentős, mivel a közigazgatásban megyei szinten születik döntés a szociális és a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közutak egy részének fejlesztéséről is. Ennek ellenére a megyei választások iránti érdeklődés rendszerint nagyon alacsony. A legutóbbi megyei választásokon 2013-ban a részvétel alig haladta meg a 20 százalékot.

A legutóbbi megyei választásokon országos átlagban az akkori és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte a legtöbb mandátumot.

A magyar szavazatokra számító két politikai erő – az MKP és a Most-Híd vegyespárt – küzdelméből 2013-ban az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett, és közel 40 – túlnyomó többségükben saját listán indított – képviselőt juttatott az önkormányzatokba. A Most-Hídnak 17 képviselői helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak. A mostani voksoláson az MKP két, a Most-Híd pedig három megyében indít önálló megyeelnökjelölteket.

Az országban már 48 órával a voksolás kezdete előtt megkezdődött a kampánycsend, egészen urnazárásig – a nem szabályozott közösségi hálók kivételével – minden médiában tilos a jelöltek ellen vagy mellett szóló információ közzététele. A voksolás idején részvételi felméréseket sem tesznek közzé, ezek, valamint az első részeredmények a választóhelyiségek bezárása után, este 10 óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatóak.

Utóbbiakat a www.volbysr.sk, illetve a www.statistics.sk honlapokon teszik közzé.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.