Nagyvilág

Már a demokratáknál is szedi áldozatait az orosz kapcsolat vizsgálata

Lemondott tisztségéről a demokratákhoz közel álló legnagyobb washingtoni lobbicég vezetője, Tony Podesta – Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnökének, John Podestának a testvére – , mert érintett a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba történt, feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatban.

Tony Podesta nem sokkal Donald Trump republikánus párti elnök kampánytörzsének két volt munkatársa, Paul Manafort és Rick Gates elleni vádemelés bejelentése után hozta nyilvánosságra, hogy lemond a nevét viselő Podesta Group vállalat vezetéséről.

Paul Manafort és Rick Gates ellen a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller javaslatára emelt vádat a nagy esküdtszék. A 31 oldalas vádiratban adócsalástól pénzmosásig és külföldi ügynöki tevékenység kötelező regisztrálásának elmulasztásáig 12 vádpont szerepel. A vádpontok egyike csupán “A” és “B” vállalatokat jelöl meg, mint amelyek Manafort megbízásából amerikai törvényhozóknál lobbiztak Ukrajna ügyében. A vádirat nem nevezte néven a Podesta Groupot, de a cég szóvivője Tony Podesta lemondása után közölte a sajtóval: állandó kapcsolatban állnak Robert Mueller különleges vizsgálóbizottságának tagjaival, és teljes mértékben együttműködnek velük.

Közben az amerikai sajtóban megjelent, hogy a Podesta Group idén áprilisban és májusban bejelentette az igazságügyi minisztériumnak, hogy 2012-ben ugyanannak az oroszbarát ukrajnai csoportnak dolgozott, amelyiknek Paul Manafort is.

Tony Podesta testvére John Podesta, aki Hillary Clinton elnökválasztási kampánytörzsének volt az elnöke, korábban pedig az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama tanácsadójaként dolgozott a Fehér Házban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik