Nagyvilág

Már három halottja van a viharnak Németországban

További két halálos áldozata van a vasárnapi viharnak Németországban, egy embert pedig eltűntként tartottak nyilván hétfőn reggel a hatóságok.

Elsüllyedt egy a jacht a Balti-tenger partja menti Peene-szorosban, egy 48 éves női utasa meghalt, egy 48 éves férfi eltűnt, egy 56 éves férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, majd kórházba szállítása után meghalt – közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel.

Vasárnap esti adatok szerint Csehországban és Lengyelországban két-két embert halt meg, és több tucatnyian megsérültek a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő.

Csehországban hétfőn reggel több mint 120 ezer háztartás volt áram nélkül, a vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetelt. A helyenként óránkénti több mint 120-140 kilométer sebességű szélvihar következtében kidőltek a fák, és mintegy harminc személy sérüléseket szenvedett. Országszerte komoly anyagi károk is keletkeztek, a nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg,  középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A nyugat-csehországi Most városában összedőlt egy fatemplom, Prágában a történelmi Kiállítási Palota tetejének egy részét tépte le a szél, míg Brünnben egy nagyobb üzletközpontban keletkeztek hasonló károk.

Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen vannak rongálódtak meg vagy szakadtak el.

A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejű szélvihart – 180 km/h – az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

(MTI)

Kiemelt képünkön Hamburg látható, forrás: Europress/AFP PHOTO/dpa/Bodo Marks/Germany OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik