Nagyvilág

Puigdemont: Franco óta nem érte ilyen súlyos támadás Katalóniát

Nem hajlandók elfogadni Madrid terveit.

Carles Puigdemont nem hajlandó belemenni abba, hogy Madrid szűkítse Katalónia autonómiáját – írta szombat esti közleményében a katalán miniszterelnök. Hozzátette: a Franco-diktatúra óta nem érte ilyen komoly támadás a katalán autonómia intézményét. Éppen ezért összehívják a katalán parlamentet, hogy megvitassák és eldöntsék a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy aznap jelentette be, hogy hogyan fogja eltávolítani az elszakadni vágyó Katalónia vezetőit. A tervek szerint a katalán autonóm régió parlamentjét nem oszlatnák föl, ellenben amint csak lehet (várhatóan januárban) választásokat tartanak a régióban. Rajoy szerint a kormánynak a kormánynak nem volt más választása, mint a direkt beavatkozás és ellenőrzés, mivel a katalán kormány tettei „ellentétesek a joggal és szembenállást keresnek”.

A döntést még egy szenátusi bizottságnak és a parlamentnek is el kell fogadni pénteken, de ez várhatóan nem lesz probléma. Az már annál inkább, hogy a döntés hatályba lépését masszív tüntetések kísérhetik – szombaton 450 ezer ember vonult utcára. Ezen kívül a függetlenségbarát pártok bojkottálhatják a januári előrehozott választást, de ha mégsem ezt teszik, és nyernek megint, a krízis fokozódik.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/LLUIS GENE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik